Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Uppleva & göra

Han ser till att kulturgarantin blir av

Man med mörkt hår, ljusa glasögonbågar och en blå jeansskjorta.

Pontus Örnstrand jobbar mycket med kulturgarantin, men även med att stötta lokala kulturföreningar.

Det är Pontus Örnstrands jobb att förverkliga Lomma kommuns kulturgaranti. Han ser till att alla barn varje år får ta del av minst en kulturupplevelse och han är själv med på samtliga föreställningar.

Pontus Örnstrand jobbar sedan augusti 2022 som kulturutvecklare i Lomma kommun. Hans huvuduppdrag är att ta fram ett kulturprogram som förverkligar kulturgarantin. Garantin innebär att alla barn i grundskolan samt 4- och 5-åringar i förskolan garanteras minst en professionell kulturupplevelse per läsår.

Att vara ansvarig för kulturprogrammet och att göra kultur tillgängligt för ungdomar är fantastiskt roligt, och viktigt eftersom kultur är en superviktig del av ett demokratiskt samhälle. Det känns också spännande att få jobba nära kulturupplevelserna och att få uppleva barnens och elevernas reaktioner, säger han.

Kulturupplevelsen sker på skoltid för att nå alla barn. Målet är att eleverna ska ta del av olika typer av kulturyttringar genom sin skolgång.

Det kan till exempel vara teaterföreställningar, musikakter, cirkus, författarbesök eller dansföreställningar. Kultur är ett fantastiskt sätt att väcka tankar och på ett kreativt sätt belysa nya perspektiv, normer och skillnader, säger Pontus Örnstrand.

Det här läsåret är det elva olika programpunkter inom kulturgarantin, en för varje åldersgrupp. Nu i höst kommer dansföreställningen ”Mitt stora lilla rum”, musik/film projektet ”När Alef möter A” och skrotorkestern för att spela för våra femåringar, förskoleklasser och årskurs 1.

Skapande skola med opera

Pontus Örnstrand jobbar också med ”Skapande skola”, ett tillägg till kulturgarantin som genomförs med hjälp av stöd från Statens kulturråd. Inom ramen för Skapande skola ordnas det ytterligare fyra föreställningar. Dessa kan förskoleklasserna, årskurs 1, årskurs 5 och årskurs 7 ta del av. Dessa barn får alltså dubbla föreställningar under läsåret.

Vi skickar till exempel alla femmor till Malmö opera i januari, för att se ”Snösystern”. I samband med det kör vi också operaworkshop på skolorna i december som uppvärmning, säger Pontus Örnstrand.

En av utmaningarna i hans jobb är att göra dessa kulturyttringar till en naturlig del av skolan. En strategi är att hitta kulturupplevelser som passar till teman som varje årskurs jobbar med. Det kan till exempel handla om jämställdhet, vänskap, sex och relationer eller andra teman som är relevanta och går att koppla till läroplanen. Pontus Örnstrand har tidigare arbetat mycket med barnkonventionen och delaktighetsprocesser på fritidsgårdar och i kulturprojekt i Malmö stad. Det är en kompetens han gärna vill ta vara på även i Lomma kommun.

Det är jätteviktigt med ungdomarnas perspektiv, vad tycker de? Därför planerar vi dra igång ”Kulturrådet” under 2023-2024 som blir ett pilotprojekt för att inkludera ungdomar i processen att fylla kulturprogrammet. Genom kulturrådet hoppas vi också kunna bidra till att ge ungdomar viktiga verktyg för att kunna vara med och arrangera kulturupplevelser i framtiden.

Som vuxen kommuninvånare är det kanske störst chans att springa på Pontus Örnstrand vid offentliga kulturevenemang som till exempel firandet av Valborg, nationaldagen eller på Kulturfesten. Han har också kontakt med representanter för kulturföreningarna i kommunen när de ska ordna arrangemang eller introduceras till vår digitala evenemangskalender. I den senare kan alla lokala föreningar lägga in information om sina evenemang som är öppna för allmänheten.

Jag vill gärna slå ett slag för evenemangskalendern. Den är ett väldigt bra skyltfönster att marknadsföra sina evenemang. Vi tar också fram affischer med månadens evenemang som vi sätter upp bland annat på biblioteken.

För den som vill komma igång med evenemangskalendern går det bra att kontakta oss via mejl, kulturochfritid@lomma.se.

Välkomnar föreningsaktiva att höra av sig

Det finns många bra lokaler i kommunen för kulturyttringarna som ryms inom kulturgarantin. Folkets Hus i Lomma och Hörsalen på Bjärehovskolan i Bjärred är två exempel.

Vi har också Kulturboxen vid Pilängskolan i Lomma som är en relativt ny lokal med fantastiska möjligheter. Där försöker vi hitta en bra struktur för att kunna ordna fler bra evenemang framöver, säger Pontus Örnstrand.

Utomhusscenen Amfiteatern i Lomma blir i höst komplett i och med att taket monteras. Här är tanken att fortsätta med dansföreställningar, allsångsföreställningar och diverse kulturupplevelser under sommarprogrammet 2023.

Som ny kulturutvecklare i Lomma kommun är det väldigt kul att upptäcka att det finns så många engagerade kulturföreningar som vill att det ska hända saker i Lomma och Bjärred. Föreningarnas engagemang är någonting som jag vill fortsätta att stötta och hjälpa med utvecklingsfrågor, så att vi tillsammans bidrar till ett rikt kulturliv. Jag är öppen för dialog och gemensamma projekt om det är föreningar som har något spännande projekt på gång, säger Pontus Örnstrand.
  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Michael Tsiparis

Navigera vidare

Arkiv