Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö

Fiske i Havsblicksdammarna

Fiske i Havsblicksdammarna

Mellan den 11 och 13 oktober fiskar vi karp i Havsblicksdammarna i Lomma. Det gör vi för att minska fiskebeståndet i dammarna, som i sin tur ska leda till en förbättrad vattenkvalitet. I samråd med Länsstyrelsen arbetar vi även långsiktigt för att skapa en bra ekologisk balans i Havsblicksdammarna.

Efter konsultation med både kommunens miljöenhet och Länsstyrelsen har vi redan vidtagit åtgärder för att förbättra det ekologiska systemet i dammarna. Sommaren 2021 installerade vi en mer driftsäker pump vars uppgift är att skapa rörelse i vattnet. Därefter har vi provfiskat för att artbestämma vilka fiskar som lever i dammen. Resultatet visade att det finns karp, samt att vi inte kan säkerställa men heller inte utesluta att den invasiva fiskarten Silverruda finns i dammarna. Senast i juni 2022 fiskade vi i dammen för att minska karpbeståndet.

Arbetet med hur vi långsiktigt kan säkerställa vattenkvaliteten och den ekologiska balansen i dammarna pågår i samråd med Länsstyrelsen. Dammarna är inte konstruerade för att vara en plats för fiskar, och det är heller inte Lomma kommun som planterat in fiskar i dammarna.

Mata inte fåglarna

Tänk på att inte slänga mat till fåglarna i vattnet eller runt om dammen. Mat som exempelvis bröd och nötter innehåller dessutom fel sorts näring och inga av de kalorier som fåglarna behöver. Mat som slängs i dammen förorenar vattnet och ger näring åt grönalger som i sin tur kan ge fåglarna sjukdomar. Maten kan också göra så att vattnet börjar lukta illa.

Mat som slängs på marken runt om dammen kan även locka till sig skadedjur som råttor.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Karolina Jensen

Navigera vidare

Arkiv