Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg

Planering kring gymnasieskolan i Lomma

En pojke går på stranden iklädd grå tröja och vänder sig om mot kameran. Intill honom går två kvinnor i jeansjacka.

Lommas centrala delar står inför en spännande utveckling de kommande åren. I kvarteret där kommunhuset ligger idag planeras för ett nytt kommunhus och en egen gymnasieskola. Nu i höst pågår planering och förberedelser för gymnasieskolan i förvaltningen för utbildning, kost, kultur och fritid.

Den nya gymnasieskolan beräknas vara igång till höstterminen 2026. Den kommer att utgöra en viktig garant för att det finns gymnasieplatser till alla ungdomar som slutar årskurs 9.

Vi ser i befolkningsberäkningar att det med nuvarande utbud, kan bli hård konkurrens om gymnasieplatser framöver, säger förvaltningschef Roberto Citterio och fortsätter:

Den politiska visionen om att ytterligare förbättra för Lomma kommuns invånare genom en gymnasieskola i egen regi kommer att öka vår rådighet över såväl kvalitet som ekonomi.

Sedan tidigare är det beslutat att gymnasieskolan ska innehålla de tre mest populära programmen – ekonomi, naturvetenskap och samhällsvetenskap. Det blir tre paralleller med nio klasser var för ekonomiprogrammet, naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet. Dessa är de tre program som är mest populära att söka bland elever i Lomma och kranskommunerna idag.

Profiler och inrikningar ska spikas

Nu pågår förberedelser för gymnasieskolan på flera plan. Bland annat ska ett namn för gymnasieskolan bestämmas och eventuella profiler och inriktningar ska spikas.

Den första årskullen som beräknas gå i skolan går i sexan i dag. En gymnasieskola i Lomma kommun är en långsiktig satsning och en stor majoritet av framtida elever är inte ens födda idag.

Det är alldeles självklart att ungdomar i Lomma kommun väljer gymnasieskola i Lund eller Malmö idag, det finns ju inget lokalt alternativ ännu. Med det sagt blir det såklart en spännande utmaning att bygga upp en verksamhet som utgör ett seriöst alternativ till hur ungdomar väljer idag. Samtidigt är det även viktigt att poängtera att en gymnasieskola i Lomma har stora möjligheter att attrahera ungdomar från andra orter, med tanke på de utmärkta kommunikationerna, säger Roberto Citterio.

Enligt plan kommer gymnasieskolan att placeras i samma kvarter som det nya kommunhuset, på bekvämt gångavstånd från såväl tågstation som centrum.

Intresset för en gymnasieskola i Lomma kommun har bland annat undersökts med hjälp av intervjuer med skolelever och intervjuer med lärare samt studievägledare i samband med utredning 2019/2020. Dessa undersökningar har gett ett delvis positivt gensvar. Den samlade bedömningen är att den nya gymnasieskolan kan attrahera både kommunens ungdomar samt ungdomar från närliggande kommuner och fylla de 800 skolplatser som skolan ska erbjuda.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Roberto Citterio

Navigera vidare

Arkiv