Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg

Lomma kommun prisas för arbete med elevhälsa

Två kvinnor i blå jeans och svarta skjortor hoppar högt upp i luften.

Malin Jisander, specialpedagog, och Åsa Bankert, psykolog är arkitekterna bakom "HOPP". Foto: Christian Almström

Lomma kommun har blivit utsedd till ”Årets elevhälsoförbättrare”, av Elevhälsan.se. Priset riktar sig till våra medarbetare Malin Jisander och Åsa Bankert för deras arbete med ”HOPP” samt de digitala läroresorna som skapats i vår webbapp.

Arkitekterna bakom Hopp är Malin Jisander, specialpedagog, och Åsa Bankert, psykolog. De båda får nu dela på ett stipendium om 10 000 kronor.

Det är oslagbart med den här typen av bekräftelse på något som känns så viktigt – att ge en stabil plattform åt det hälsofrämjande och förebyggande arbetet. Det känns fantastiskt roligt att bli uppmärksammad för något som vi brinner för och har jobbat så ihärdigt med under flera år. Vi hoppas på att kunna inspirerar många, säger Malin Jisander.

Elevhälsan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en mötesplats för alla som arbetar med elevhälsa i skolan. Sidan används flitigt av skolsköterskor, skolläkare, kuratorer, skolpsykologer, specialpedagoger och skolledare. Varje år utser de ”Årets elevhälsoförbättrare” och årets pris går till oss i Lomma kommun med följande motivering:

Lomma kommun har gått från ett åtgärdande till ett förbyggande och hälsofrämjande arbetssätt med hjälp av HOPP (Hälsa, Omtanke och Promotion för Psykisk hälsa). Hopp är en satsning baserad på forskning och evidens om vad som främjar hälsa och förebygger ohälsa. Med hjälp av digitala läroresor behandlas viktiga och aktuella frågor, som är centrala för unga idag och eleverna får verktyg för situationer när livet känns tufft. Att arbetssättet har haft avsedd effekt syns i de positiva resultaten i elevutvärderingarna.

HOPP

Hopp är ett digitalt lektionsmaterial som riktar sig till årskurs 1, 3 och 5. Hopp är skapat och utvecklat av Åsa Bankert, psykolog, och Malin Jisander, specialpedagog, i samarbete med skolsköterskor och kuratorer på Centrala barn- och elevhälsan i Lomma kommun. Hösten 2020 var vi igång med Hopp på alla skolor i kommunen, åk 1, 3 och 5.

Hopp är inom ramen för politikernas satsning på Professionsprogrammet.

Läroresan/webbappen DU ÄR VIKTIG

Den digitala läroresan är en webbapp som kallas ”DU ÄR VIKTIG”. Appen riktar sig till elever i årskurs 6-9. Eleverna har en egen inloggning och kan använda webbappen när de känner att de behöver. Tanken är också att innehållet i webbappen ska användas av skolsköterskor och kuratorer i möte med elever, och att lärarna kan använda det i sin undervisning. Men först och främst är det en plats dit eleverna kan vända sig för att lära känna sig själv bättre, få reflektera kring livsfrågor och ta del av strategier som skapar motståndskraft, för att bättre kunna möta motgångar i livet.

"Du är viktig" bygger delvis vidare på några av HOPP:s teman, så eleverna kan känna igen sig. Den består av fyra läroresor som alla börjar i det hälsofrämjande och sedan trattas ner i det förebyggande, dvs strategier kring vad man kan göra när vardagen känns motig av olika anledningar.

Appen är skapad av Malin Jisander, specialpedagog, och f.d. kollegan Jessica Molnar Kragh, kurator, i samarbete med skolsköterskor och kuratorer på Centrala barn- och elevhälsan i Lomma kommun.

"Du är viktig" började användas i september 2022.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Ingela Roxenby

Navigera vidare

Arkiv