Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Bygga bo & miljö

Låt gårdagens rest bli nästa fest – nu drar tävlingen Resterkocken igång!

Resterkocken

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 17 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker och bröd. Mycket kastas helt i onödan. Du kan rädda dina matrester genom att skapa nya måltider. Och varför inte göra det till en fest eller vara med och tävla i Resterkocken?!

Så här går tävlingen till:

Vem kan tävla?

Barn och unga i grundskolan kan tävla enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept. Du själv, tillsammans med en kompis, ett kompisgäng eller hela klassen kan delta i tävlingen och bli en Resterkock.

Fina priser:

  • Två första pris! Segrarna i respektive kategori (årskurs F-6 och årskurs 7-9) vinner 10 000 kr till klasskassan.
  • Plats 2-23:e vinner presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr/stycket). Här delas priserna ut till alla som tävlar från förskoleklass till årskurs 9.

Totalt delas 25 priser ut bland de tävlande bidragen.

Tävlingsperiod:

Tävlingen pågår mellan 1 oktober och 1 december 2022.

Vinn med hjälp av hjärtröster:

Ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr) tilldelas det tävlingsbidrag som fått flest hjärtröster. Dela länken till ert bidrag med föräldrar, vänner och andra elever på skolan för att få så många röster som möjligt.

Juryn består av Sandra Mastio, Malin Broman och Erik Andersson.

Läs mer om Resterkocken här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Visste du detta om matsvinn:

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
  • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
  • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 17 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker och bröd.
  • Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Jenny Dahlstrand

Navigera vidare

Arkiv