Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö, Trafik & resor

Fortsatt arbete med gatubelysningen

Gatubelysning.

De senaste dagarna har vi haft problem med att gatubelysning inte fungerat som den ska. Vissa gator och områden i kommunen har varit helt nedsläckta under dygnets mörka timmar. Detta beror inte på energibesparande åtgärder, utan på problem med lampornas styrsystem som reglerar tändning och släckning.

Under de senaste dagarna har det varit några större driftstörningar på styrsystemen som reglerar lampornas dimning, tändning och släckning. Det har medfört att hela gator eller områden i kommunen varit nedsläckta under kvälls- och nattetid. Vi beklagar det inträffade och arbetar intensivt för att gatubelysningen ska fungera optimalt, då det är viktigt för den upplevda trygghetskänslan och säkerheten.

Felsökning och tända lampor under dagtid

Fortsatt pågår arbetet med att felsöka trasig belysning, vilket medför att gatlamporna kan lysa under dagtid. När det är större fel som inträffat med belysningen kan felet sällan lagas vid första insatsen. Då handlar det istället om att få lamporna att lysa tills dess att vi kan identifiera var på sträckan kabeln är skadan eller liknande.

Energibesparande åtgärder

I dagsläget är det inte aktuellt att släcka gatubelysning i kommunen som en energibesparande åtgärd. Istället fokuserar vi på att påskynda utbytet till LED-lampor.

Pågående utbyte till LED-lampor

Samtidigt som vi åtgärdar trasig gatubelysning arbetar vi även med att byta ut vanliga armaturer till LED-armaturer enligt vår belysningsplan. I Lomma kommun finns det cirka 7000 armaturer och hittills har cirka 1500 armaturer bytts ut till LED. Syftet med bytet är att ge lamporna en längre livslängd samtidigt som energiförbrukningen minskar.

Felanmälan

Har du sett en trasig lampa nyligen? Hjälp oss att få den informationen genom att göra en felanmälan här.

Läs mer om hur vi arbetar med belysning här.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Karolina Jensen

Navigera vidare

Arkiv