Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Kommun & politik

Har du en bostad att hyra ut till ukrainska flyktingar?

Barn sitter intill säng och läser bilderbok med en massa gosedjur på sängen.

Nu finns chans att göra en god gärning och samtidigt få ersättning för detta. Har du en bostad att hyra ut till personer som flytt kriget i Ukraina? Det kan vara ett fritidshus, en lägenhet eller kanske ett attefallshus.

Anmäl ditt intresse via formuläret på den här sidan om du har en bostad att hyra ut.

Migrationsverket anvisar nu människor som flytt kriget i Ukraina till Lomma kommun. Vi har ordnat boenden i lokaler som kommunen äger och förbereder även fler bostäder. Samtidigt undersöker vi också vilka möjligheter det finns att hyra bostäder av privatpersoner och företag i kommunen.

Vi är intresserade av att hyra möblerade eller omöblerade bostäder där de boende själva kan sköta sitt dagliga hushåll. Viktigt att poängtera är att det är hela boenden vi letar efter, inte del i privata boenden. Boendena ska ha egen entré, kök och badrum samt vara godkända för bostadsändamål.

Till exempel går det bra med vinterbonade fritidshus, lägenheter, bostadshus, vinterbonade attefallshus, hotell/motell, pensionat, vandrarhem, stugbyar, studentboenden, gårdar eller motsvarande. Tanken är att personerna ska kunna bo i dessa bostäder under 1-3 år.

Ersättning

Den som hyr ut en fastighet kommer att få en ersättning. Detta regleras genom enskilda avtal.

Krav på fastigheten

  • Boendet måste ligga i Lomma kommun.
  • De boende ska ha möjlighet att själva laga sin mat (självhushåll).
  • Det ska finnas bygglov för avsedd verksamhet (utfärdas av kommunen), brandskyddsdokumentation samt OVK (obligatorisk ventilationskontroll) inklusive luftväxlingsprotokoll i bostadsrummen.
  • Det är klart för inflyttning, det vill säga redo att ta emot boenden utan ombyggnation, så kallad nyckelfärdig fastighet.

När vi bedömer om fastigheterna är intressanta undersöker vi bland annat avståndet för de boende till samhällsservice som exempelvis mataffär, apotek och vårdcentral.

Avtal

Förutsättning för uthyrning är att avtal tecknas mellan Lomma kommun och uthyraren. Som regel tecknar Lomma kommun tillsvidareavtal alternativt tidsbegränsade avtal på minst 1 år samt med uppsägningstid 3 månader.

Anmäl intresse via formuläret på den här sidan:

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Lucia Prieto De La Fuente

Navigera vidare

Arkiv