Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö

Vanligt med Spinnmal i sommar

Träd med spinnmal.

Det många som har hört av sig till oss med frågor kring varför träd och buskar har som likt tjockt spindelnät över blad och grenar. Anledningen till att vissa träd och buskar ser ut som de gör är spinnmalen som är vanligt förekommande i år.

Det förekommer olika sorters spinnmal och alla sorter angriper olika slags träd. Du märker att du har fått besök utav Spinnmalens larver i din trädgård om dina träd och buskar helt plötsligt får ett spökliknande utseende, täckt med en slags vitaktig massa liknande vita slöjor. Ofta sker dessa Spinnmalsinvasioner mitt i sommaren när sommarens gröna är som störst.

Resultatet av dess frammarsch ser nästan spökligt ut. När de har spunnit in hela trädet kommer de att stanna kvar innanför och äta upp alla blad på trädet. Spinnmalen är en larv som är ytterst glupsk när den sätter igång. Oftast klarar träden av dessa angrepp och fortsätter att producera löv som om ingenting har hänt.

Plocka bort larverna för hand

För att få bort larverna kan du plocka bort dem för hand från träden. Plockar du dem med jämna mellanrum förhindrar du dem från att lägga nya ägg på trädet. Det är självklart svårt att plocka larverna högt upp, så ta hjälp av en stege för att nå.

När du har fångat in larverna kan du lägga dem i en hink med vatten blandat med diskmedel. Larverna är ofarliga för både träd, buskar och människor och försvinner ofta i slutet av sommaren. Dock kan de återkomma och stanna kvar i trädgården ytterligare några år.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Karolina Jensen

Navigera vidare

Arkiv