Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Övergripande

Ukrainska skyddsbehövande ska börja anvisas till kommunerna

Barn läser bilderbok sittandes på en säng med gosedjur runt sig.

Den 1 juli träder det nya regelverk ikraft, som reglerar kommunernas ansvar för att ordna boende åt dem som sökt skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet. Från och med det datumet kommer Migrationsverket börja anvisa skyddsbehövande från Ukraina till kommunerna.

Lomma kommun har fått ett fördelningstal på 102 individer som ska tas emot under året. Syftet med de nya fördelningstalen är att få till en jämn fördelning av skyddsbehövande över landet så att kommunerna ska ha så bra förutsättningar som möjligt att hjälpa dem med boende, barnomsorg och skola med mera.

Anvisningarna kommer ske successivt under 2022 och kommunen har en månad på sig att förbereda boendet.

Migrationsverket som anvisar

Enligt lagändringen så behöver de skyddsbehövande som bor i eget boende vända sig till Migrationsverket, om det är så att de behöver hjälp att ordna ett nytt boende (så kallade spruckna EBO). Migrationsverket kommer då erbjuda plats i ett boende. Var i landet det blir beror på var Migrationsverket behöver placera för att uppnå en jämn fördelning i landet. Lomma kommun kan inte påverka var Migrationsverket erbjuder plats.

Migrationsverket kommer även efter den 1 juli att ha ansvar för individerna. Vårt uppdrag som kommun är att tillhandahålla boende samt samhällsservice, till exempel möjlighet att gå i skola och förskola.

Läs gärna mer på Migrationsverkets sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Lucia Prieto De La Fuente

Navigera vidare

Arkiv