Datum: | Nyheter: Uppleva & göra, Bygga bo & miljö, Trafik & resor

Fler cykelöverfarter på gång

Fler cykelöverfarter i kommunen.

För att öka trafiksäkerheten för cyklister har vi de senaste veckorna arbetat med att bygga nya cykelöverfarter på flera platser runt om i kommunen. Har du koll på vilka regler som gäller vid en cykelöverfart?

Inom kort är cykelöverfarterna vid Strandvägen, Industrigatan, Krukmakaregatan, Västanväg och Mellanvångsvägen klara. Platserna är utvalda då stråken används av många barn och unga som cyklar till och från skolan. Har du koll på vilka regler som gäller vid en cykelöverfart? Transportstyrelsen hjälper oss att förklara!

Cykelöverfarter ska användas av cyklister för att korsa en väg eller en cykelbana. De har vägmarkering och vägmärken för cykelöverfart samt en utformning som säkrar att fordon inte förs med högre hastighet än 30 kilometer i timmen. Cyklister som färdas ut på en cykelöverfart från en cykelbana ska ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos fordon som närmar sig överfarten.

Fordonsförare har väjningsplikt mot cyklande som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten.

Söka gärna kontakt med föraren av fordonet och stanna med din cykel om du är osäker. Det är viktig att vi alla hjälps åt och samspelar i trafiken.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Karolina Jensen

Navigera vidare

Arkiv