Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö, Övergripande

Plastkonfetti förbjuds utomhus

Såpbubblor vid en gul blomma

Såpbubblor är snällare mot naturen än plastkonfetti

Väntar studentfirande, bröllop eller andra festligheter i vår och sommar? Då kan det vara bra att veta att den 30 april 2022 är införs det ett förbud mot platskonfetti utomhus.

Sveriges riksdag röstade under 2021 för ett genomförande av EU:s engångsplastdirektiv. Syfte med direktivet är att minska mängden engångsplast. Sverige har sedan gjort en nationell utökning så att förbudet även gäller plastkonfetti utomhus. Användningen av plastkonfetti utomhus bidrar till tillförseln av mikroplast i naturen. Plastkonfettin förbjuds utomhus från den 30 april.

När man skjuter upp plastkonfetti i luften kan bitarna färdas ganska långt, men de faller också ner på marken där man står. Kommuner vittnar om att plastkonfettin är omöjlig att städa upp och att den kan rinna ut i dagvattenbrunnar, sjöar och hav. När mikroplaster rinner ut i havet kan det skapa stor skada för djuren som lever där. Det är därför väligt viktigt att vi minskar på vår användning av engångsplaster. Det är fortsatt tillåtet att använda konfetti av plast inomhus.

Vad kan du använda istället?

Förbudet mot plastkonfetti utomhus behöver inte innebära att firandet blir mindre festligt. Det finns flera andra alternativ. Nedan listas några exempel på vad du kan använda istället. Det är bara fantasin som sätter gränserna!

  • Biologiskt nedbrytbar konfetti av exempelvis rispapper (finns att köpa)
  • Papperskonfetti
  • Blomblad
  • Hemmagjord konfetti av torkade löv och blommor
  • Såpbubblor

Förbudet av plastkonfetti utomhus träder i kraft den 30 april.

Hållbar användning av engångsplast - frågor och svar - Regeringen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Helena Björn

Navigera vidare

Arkiv