Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Omsorg & hjälp, Uppleva & göra

Information till vårdnadshavare inför Valborg

Ungdomar som tar selfie

Lördagen den 30 april firas enligt tradition Valborg. Stora mängder besökare brukar samlas i Stadsparken i Lund under dagen och några saker är bra att känna till.

Efter att ha varit stängd under Valborg i två år på grund av pandemin öppnar Stadsparken i Lund åter upp. Tusentals besökare lockas denna dag till parken. Lunds kommun och Polisen rekommenderar dock att barn och ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern undviker Stadsparken den här dagen. Många människor samlas på en liten plats och det förekommer både alkohol och droger. Detta ökar risken för olika konfliktfyllda situationer.

Det är viktigt att du som förälder pratar med din tonåring inför Valborg. Dialog kan förebygga att din ungdom råkar illa ut. Varför inte passa på att göra något kul tillsammans istället, till exempel besöka Valborgsfirandet i Lomma eller Bjärred tillsammans?

Vi vet också att många ungdomar kommer att hålla till på våra stränder både under Valborg och i sommar. Både våra egna ungdomar och även ungdomar från andra kommuner. Det är vanligt med strandfester på Lomma strand och vi vet av erfarenhet att många prövar på både alkohol och andra droger vid dessa tillfällen. Detta innebär att risken för bråk och oroligheter är stor.

Vuxennärvaro viktig

Vi ser att behovet av vuxennärvaro är stort. Vi är många som arbetar tillsammans för att förebygga. Polis, Trygghetsvärdar och Fältgrupp finns ute på olika tider. Socialtjänsten kan hjälpa till med råd och stöd. Nattvandrarna finns i Lomma och Bjärred, men behöver bli fler. Varför inte börja nattvandra du med?

Fler vuxna ute på olika tider bidrar till en lugnare miljö och ökar tryggheten. Ta en promenad och hör gärna av er med era iakttagelser under era promenader och hjälp oss styra våra resurser till de platser där de behövs. Tillsammans blir vi starkare!

Är du förälder till en tonåring?

Det är viktigt att du som förälder pratar med din tonåring inför Valborg och andra ledigheter. Dialog kan förebygga att din ungdom råkar illa ut.

  1. Diskutera. Prata med ditt barn om vad de ska göra, vilka de ska träffa och var. Berätta hur du ser på alkohol och tider.
  2. Ställ upp. Var tillgänglig och be ditt barn höra av sig om det skulle hända något. Hämta om det behövs.
  3. Köp inte ut. Om du köper ut alkohol visar du att det är okej att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.
  4. Prata om langning. Berätta för äldre kompisar och syskon att du förväntar dig att de inte köper ut alkohol.

Läs mer om Valborgsfirande i Lomma kommun

Läs mer om Valborg i Lund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer stöd

För fler råd och tips, besök sidorna:

Viktiga telefonnummer och länkar

Kommunens trygghetsvärdar – Bil Söder 0733-41 10 18 och Bil Norr 0733-41 10 17, dagtid, kvällar och nätter.

Tipsa Polisen via webben Länk till annan webbplats. eller 114 14. Vid akuta ärenden som pågående brott, ring 112 Länk till annan webbplats.

Fältgruppen: Lomma: 0733-41 12 41, Bjärred 0733-41 10 00,
fredag och lördag kl. 17.00-00.00 (Valborg jobbar vi så länge det behövs)

Nattvandrarna Bjärred Länk till annan webbplats.: 0739- 97 73 70 (endast under vandringar)

Nattvandrarna Lomma Länk till annan webbplats.: 0733- 41 11 12 (endast under vandringar)

Akut hjälp och stöd

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv