Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Kommun & politik

Bostäder att hyra ut till ukrainska flyktingar

Barn sitter intill säng och läser bilderbok med en massa gosedjur på sängen.

Har du bostäder att hyra ut till personer som flytt kriget i Ukraina? Nu tar vi emot intresseanmälningar från dig som har en bostad att hyra ut.

Med anledning av kriget i Ukraina förbereder kommuner över hela landet boende för de människor som flytt till Sverige. Lomma kommun förbereder och planerar för boenden i lokaler som kommunen äger. Samtidigt undersöker vi också vilka möjligheter det finns att hyra bostäder av företag, organisationer eller privatpersoner i kommunen.

Vi är intresserade av att hyra omöblerade fastigheter där de asylsökande själva kan sköta sitt dagliga hushåll. Viktigt att poängtera är att det är hela boenden vi letar efter, inte del i privata boenden. Boendena ska ha egen entré, kök och badrum samt vara godkända för bostadsändamål.

Till exempel går det bra med lägenheter, bostadshus, hotell/motell, pensionat, vandrarhem, stugbyar, studentboenden, gårdar eller motsvarande. Tanken är att personerna ska kunna bo i dessa bostäder under 1-3 år.

Krav på fastigheten

  • Boendet måste ligga i Lomma kommun.
  • De boende ska ha möjlighet att själva laga sin mat (självhushåll).
  • Det ska finnas bygglov för avsedd verksamhet (utfärdas av kommunen), brandskyddsdokumentation samt OVK (obligatorisk ventilationskontroll) inklusive luftväxlingsprotokoll i bostadsrummen.
  • Det är klart för inflyttning, det vill säga redo att ta emot boenden utan ombyggnation, så kallad nyckelfärdig fastighet.

När vi bedömer om fastigheterna är intressanta undersöker vi bland annat avståndet för de boende till samhällsservice som exempelvis mataffär, apotek och vårdcentral.

Avtal

Förutsättning för uthyrning är att avtal tecknas mellan Lomma kommun och uthyraren. Som regel tecknar Lomma kommun tillsvidareavtal alternativt tidsbegränsade avtal på minst 1 år samt med uppsägningstid 3 månader.

Ersättning

Den som hyr ut en fastighet kommer att få en ersättning. Nivån på denna är dock inte klar i skrivande stund.

Anmäl intresse via formuläret på den här sidan:

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Lucia Prieto De La Fuente

Navigera vidare

Arkiv