Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö

Delad glädje är dubbel glädje

Appen Swinga gör det enkelt att dela prylar med grannen.

Nu har låna-prylar-appen Swinga öppnats för alla boende i Lomma kommun. Med appen kan man låna verktyg, fritidsprylar och mycket annat av varandra. Genom att swinga prylar fram och tillbaka får vi ett självklart alternativ till att köpa nytt – samtidigt som vi tillsammans är lite snällare mot miljön och plånboken.

Forskning visar att vi köper mer och mer, men använder prylarna allt kortare tid. En borrmaskin används till exempel bara tolv minuter i genomsnitt under sin livstid, en majoritet av oss använder inte ens hälften av kläderna vi har och mycket av maten hamnar tyvärr i soptunnan. Vi har gått från ”slit-och-släng” till det ännu sämre ”köp-och-släng”.

Ett enkelt sätt att värna om planeten

Sysav har tillsammans med bland annat Lomma kommun som mål att minska avfallet och skapa ett mer hållbart samhälle. Det är viktigt att underlätta för kommuninvånarna att leva mer hållbart och resurssmart därför testas Swinga-appen i kommunen, säger Jonna Ganslandt, projektledare på Sysav.

Minimeringsmästarna och delande

Åsa Larsson bor i Lomma och är en av deltagarna i tävlingen Minimeringsmästarna som Sysav arrangerar i Lomma kommun. Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. Under ett års tid inspireras deltagarna till hur de kan leva mer hållbart och minska sitt avfall. Läs mer om Minimeringsmästarna här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommande tema för tävlingen är delande och därför är det extra kul att Swinga-appen finns på plats i Lomma kommun. Jag hoppas att många vill prova att "swinga" saker till varandra. Redan nu finns det ca 100 saker som går att låna i appen, säger Åsa Larsson som är ambassadör för Swinga i Lomma.

Borrmaskin, verktyg och fritidsprylar i topp 3

Swinga finns redan etablerad på fler platser i Sverige. Bakom appen står Anna Sundell och Henric Barkman. I de områden som är igång så lånar folk allt från slipmaskiner, skridskor och takboxar, till Tv-spel – saker vi inte använder så ofta eller bara i perioder. I topp tre på utlånade saker finns borrmaskin, verktyg och fritidsprylar.

Lita på grannen

Men vad händer om något går sönder eller en granne inte lämnar tillbaka det man lånat med hjälp av appen? Anna Sundell berättar att man får ett kvitto och automatiskt avtal när man lånar något genom Swinga. Det ger en extra trygghet och håller alla ”Solsidan-Ove” borta.

Appen Swinga finns att ladda ner i AppStore eller Google Store.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Mattias Persson

Navigera vidare

Arkiv