Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Uppleva & göra, Kommun & politik

Börja nattvandra du med!

Två personer på stranden med västar med texten Nattvandring

Att nattvandra innebär att man är med och skapar trygghet. Nattvandrare är vuxna som finns till hand för ungdomar på kvällarna. Nu behöver de bli fler.

Nattvandrare är frivilliga vuxna som arbetar för en ökad trygghet i samhället, både för ungdomar och vuxna. Genom att finnas där för ungdomarna på kvällarna vill man förebygga och minska risken för våld, skadegörelse, alkohol- och narkotikaanvändning. Behovet av vuxna ute på olika tider är stort och förutom nattvandrare finns även kommunens fältgrupp, trygghetsvärdar och polis ute på kvällarna.

Nattvandrarna är helt ideella och fristående från myndigheter, men de som vandrar har en nära kontakt med både trygghetsvärdar, fältgrupp och polis.

I Lomma kommun finns det två grupper med Nattvandring, en i Lomma och en i Bjärred.

Som nattvandrare kan det vara lättare att skapa positiva relationer med ungdomar eftersom vi varken är poliser, vakter eller sociala myndigheter, utan vanliga vuxna som bryr sig och finns till hands, säger Sofie Nilsson, kontaktperson för Bjärredsgruppen.

När man engagerar sig i Nattvandrarna innebär det att man vandrar 1-2 tillfällen/säsong.

Nattvandring i Bjärred börjar traditionsenligt med den första nattvandringen på Valborg. Efter det så är nästa vandring på skolavslutningen den 16 juni. Under sommaren försöker vi vandra varje helg, berättar Sofie Nilsson, Camilla Lidman och Fredrik Malm i styrelsen.

Nya deltagare behövs!

I Lommagruppen finns det ett stort behov av nya deltagare, annars är risken att gruppen kommer att läggas ner.

Om vi inte får ihop tillräckligt med folk kommer vi inte att kunna hålla liv i nattvandringen denna säsongen, säger Rebecka Jergmo, som drivit nattvandringen i Lomma under åtta år och nu efterlyser fler deltagare.

Vill du vara med och nattvandra? Kontakta Nattvandrarna via FB eller e-post:

Nattvandring i Bjärred | Facebook Länk till annan webbplats. eller e-post: bjarred@nattvandring.nu

Nattvandring Lomma | Facebook Länk till annan webbplats.

Fakta om Nattvandrarna

Stiftelsen nattvandring.nu är en rikstäckande politiskt och religiöst obunden verksamhet som arbetar för ett ökat vuxenengagemang för barn och ungdomar, samt för att stödja, främja och utveckla nattvandringen i hela landet samt i nordisk samverkan.

För att nattvandra måste du vara 25 år och äldre. Som nattvandrare förbinder man sig att vara en vuxen förebild, att vara lyhörd i kontakten med ungdomarna och att vara ett medmänskligt stöd för ungdomarna.

Läs mer på nattvandring.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi finns också tillgängliga under kvällar och helger

Kommunens trygghetsvärdar, bil söder 0733-41 10 18 , bil norr 0733-41 10 17

Tipsa Polisen via webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller 114 14. Vid akuta ärenden, som pågående brott, ring 112.

Fältgruppen: Lomma: 0733-41 12 41, Bjärred 0733-41 10 00, fredag och lördag kl. 17.00-00.00 (Valborg så länge det behövs.)

Sociala jouren Syd hanterar akuta sociala problem under veckoslut eller helger. Du når dem via 112. 

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv