Datum: | Nyheter: Övergripande

Vad gäller om jag tar emot ukrainska flyktingar i mitt hem?

Den ukrainska blågula flaggan vajar i en flaggstång bredvid den svenska blågula flaggan vid kommunhuset i Lomma.

Vi får en del frågor från privatpersoner som vill hjälpa ukrainska flyktingar med boende. Någon kanske har ett ledigt våningsplan, rum eller gäststuga. Detta är mycket omtänksamt. Rent juridiskt får också alla ta emot inneboende i sitt hem utan att be om lov. Det finns samtidigt några saker som är viktiga att tänka på när man tar på sig detta ansvar.

Viktigt att tänka på när du har en flykting boendes hemma hos dig:

  • Nyanlända flyktingar behöver ett så långvarigt boende som möjligt, för att se till att de får bra sociala kontakter, relationer och skolgång.
  • Låter du personer bo hemma hos dig bör du tänka på att du har nog med plats för alla.
  • Det utgår ingen ersättning varken från Migrationsverket eller från kommunen.
  • Kontrollera med ditt försäkringsbolag om din hemförsäkring även omfattar flyktingar.
  • Om du tagit emot ett barn utan vårdnadshavare – kontakta Migrationsverket. Barn som kommer till Sverige utan vårdnadshavare ska registreras hos Migrationsverket.
  • Den som kommer till Sverige från Ukraina kan stanna upp till 90 dagar utan visum om de har ett biometriskt pass. Men för att vuxna ska kunna arbeta och barn gå i skolan behöver de söka tillstånd hos Migrationsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  • Lomma kommun erbjuder barn från Ukraina plats i såväl förskola som grundskola. Våra medarbetare i bosättningsteamet bistår med anmälningar till förskola och grundskola vid behov. Bosättningsteamet nås via Kontaktcenter 040-641 10 00 under kontorstid.

Om flyktingarna som bott hos dig behöver flytta vidare

Då ska du hjälpa dem kontakta Migrationsverket. Där får de sedan hjälp med nytt boende, vilket med stor sannolikhet kan bli i en annan kommun. Lomma kommun hänvisar också de flyktingar som kontaktar oss vidare till Migrationsverket, om de inte har blivit anvisade till Lomma kommun.

Skulle flyktingarna kontakta oss utanför kontorstid kan vi stötta med något som heter nödbistånd. Detta kan vara aktuellt om en person helt saknar egna möjligheter att tillgodose grundläggande behov, exempelvis mat för dagen eller tak över huvudet.

Migrationsverket ansvarar för boendena

Vi får också en del frågor om Lomma kommun kan samordna eller fördela flyktingar till privata bostäder. Det har vi som kommun ingen möjlighet att göra. Det är den statliga myndigheten Migrationsverket som ansvarar för att ta emot de människor som flyr kriget i Ukraina. Vi förbereder oss på ett mottagande i samarbete med Migrationsverket och har iordningställt ett första boende som snart kan tas i bruk.

Som kommun är det viktigt att kvalitetssäkra boendena så att dessa håller tillräcklig hög nivå och att det till exempel inte finns risk för trafficking. Vi har ingen möjlighet att hinna med att kvalitetssäkra privata bostäder.

Läd gärna mer på sidan "Vanliga frågor om mottagandet av flyktingar från Ukraina".

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv