Datum: | Nyheter: Övergripande

Att Rocka sockorna är enkelt!

Olika strumpor utanför kommunhuset

FN har utlyst 21 mars till Världsdag för Downs syndrom och då rockar vi sockorna! Genom att ta på dig olika strumpor hyllar du olikheter och slår ett slag för människors lika värde och rättigheter.

Idag den 21 mars är det Världsdagen för Downs syndrom. Syftet med dagen är att öka allmänhetens kunskap och medvetenhet om Downs syndrom. När du tar på dig olika strumpor så är du med och uppmärksammar människor med Downs syndrom.

Anledningen till att det är 21/3 som är Världsdagen för Downs syndrom är för att personer med Downs syndrom har 3 uppsättningar av kromosom 21. Att man rockar sockorna är för att i mikroskop ser kromosomparen nästan ut som sockor som ligger med hälarna mot varandra. Det är inte bara i Sverige som vi rockar sockorna utan kampanjen drivs internationellt med namnet Lots of socks av Downs Syndrome International.

Läs mer om Rocka sockorna och varför vi gör det här: Rocka sockorna - SvDf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vad är Downs syndrom?

Downs syndrom är ett medfött genetiskt tillstånd och det finns fyra olika typer. Den vanligaste typen av Downs syndrom är Trisomi 21, som innebär att alla kroppens celler har en extra kromosom nummer 21.

Läs mer om Downs syndrom här: Hjärnfonden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Sofi Lindberg

Navigera vidare

Arkiv