Datum: | Nyheter: Övergripande

Grattis Pilängsskolan 9B till vinsten i Spänningssökarna!

Robot Spänningssökarna

Spänningssökarna är en tävling för elever i årskurs 9, med syfte att öka kunskaper kring energi och miljö. Eleverna tävlar om att skapa innovativa lösningar på ett valt tema, som i år var "Energi i kristid". 

I lördags var det dags final i Spänningssökarna. Hela fyra av de sju klasserna i finalen kom från Lomma kommun. Under året har klasserna i tävlingen fått lämna in innovativa lösningar på årets tema Energi i kristid. Bidragen har sedan bedömts i olika omgångar av representanter både från Kraftringen, allmänheten och olika jurygrupper. Det var klass 9B från Pilängsskolan tog hem vinsten i årets tävling.


“Det kändes stort. Större än vad vi hade tänkt oss. Vi är otroligt stolta och tacksamma. Vi insåg att det hela handlade om hur man presenterar och paketerar sin produkt. Vi har jobbat tillsammans i klassen med olika saker t.ex med manus, presentationen och modellen”, säger klassen om vinsten.

Klassens vinnande bidrag var “Nödradion”, en nödradio kombinerat med ficklampa och en SOS-funktion. Nödradion använder energi från solceller som sitter fast på radion och den kommer även fungera med hjälp av en vev, där muskelkraft omvandlas till energi.


“Det är underbart roligt. Att få följa processen då eleverna kommer på en idé och sedan tillsammans utveckla den, skriva manus, jobba med att ta fram en modell. Att sedan få se eleverna leverera en fantastisk presentation på scenen berör mig väldigt. Konkurrensen var hård. Jag är så stolt” säger Anette Bernholtz, lärare klass 9B.

Förstapriset i årets tävling var 100.000 kronor till klasskassan. Planen med vinstpengarna är att klassen ska göra en gemensam klassresa. De vill gärna åka till ett minnesfullt ställe där de kan spendera tiden tillsammans. I nuläget håller klassen på att diskutera vart de vill åka.

Utöver klass 9B var även klass 9A och 9D från Pilängsskolan samt klass 9A från Rutsborgskolan deltagare i finalen. Totalt var det sju klasser som deltog i finalen.

Vad är Spänningssökarna?

Spänningssökarna anordnas av energibolaget Kraftringen. Syftet är att öka elevernas kunskaper kring energi och miljö, samtidigt som de får använda sin kreativitet till att ta fram innovativa lösningar på temat hållbar energi. Spänningssökarna ska ses som ett roligt, inspirerande och utmanande komplement till den ordinarie undervisningen.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Sofi Lindberg

Navigera vidare

Arkiv