Datum: | Nyheter: Kommun & politik, Övergripande

Mottagande av flyktingar från Ukraina

Ukrainska flaggan hissad intill den svenska vid kommunhuset i Lomma.

Den senaste veckan har flera tusen människor som flyr kriget i Ukraina kommit till Sverige. Lomma kommun förbereder sig på ett flyktingmottagande i samarbete med Migrationsverket.

Vi har samlat svar på vanliga frågor kring flyktingmottagandet här.

Det är den statliga myndigheten Migrationsverket som ansvarar för att ta emot de människor som flyr kriget i Ukraina. Migrationsverket aviserar nu att behovet av bostäder för krigsflyktingarna är stort.

Det är många som hör av sig till oss och vill hjälpa till. Lomma kommun kan i dagsläget inte placera flyktingar eller nyanlända hos privatpersoner. Detta gör inte heller Migrationsverket som skriver på sin hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att deras boendeplatser alltid ordnas genom regelverket för offentlig upphandling. Migrationsverket hänvisar privatpersoner som har ett boende att erbjuda att kontakta lokala frivilligorganisationer.

I Lomma kommun förbereder vi oss på ett flyktingmottagande i samarbete med Migrationsverket.

  • Vi har en planering och har en beredskapsplan för att bemöta snabba ändringar.
  • Vi undersöker vilka möjligheter vi har att erbjuda boenden som kan upplåtas.
  • Vi inventerar även lämpliga platser för att kunna sätta upp paviljonger som kan användas som bostäder om det uppstår ett sådant behov.

Detta arbete samordnas i en arbetsgrupp med medarbetare från kommunens samtliga förvaltningar, med specialistkompetenser inom respektive område. Gruppen hanterar frågor kring boenden, skola, kompetensförsörjning, samverkan med ideella verksamheter, myndigheter och vård med mera.

Lomma kommun har ingen information om hur många flyktingar som kommer att komma till kommunen och behovet av boende kan därmed snabbt ändras.

Som privatperson har man alltid möjlighet att engagera sig ideellt. Det är viktigt att tänka på att om man väljer att ta emot flyktingar i sitt hem, så utgår ingen ersättning för hyra varken från Migrationsverket eller från kommunen.

Allt kan ändras snabbt, vi följer därför händelseutvecklingen noga och vi för dialog med andra myndigheter. Skulle förutsättningarna ändras återkommer vi med mer information.

Läs gärna mer på sidan "Med anledning av kriget i Ukraina".

Insamling av förnödenheter

Det är också många som hör av sig till Lomma kommun och undrar hur de kan engagera sig för att hjälpa drabbade. Vi får bland annat frågor om kommunen kan ta emot kläder, utrustning eller andra förnödenheter och samordna en insamling.

Lomma kommun har i nuläget ingen möjlighet att hantera gåvor från privatpersoner, då det är för tidigt att veta vilka behov som finns. Det bästa sättet för att hjälpa till är att kontakta civilsamhällesaktörer eller frivilligorganisationer som Erikshjälpen, Rädda barnen, Radiohjälpen, Röda korset, Sverige för UNHCR, Svenska kyrkan och Läkare utan gränser. Deras verksamheter är uppbyggda för att kunna hjälpa till vid kriser. Dessa aktörer har bäst erfarenhet av att organisera hjälp och att bedöma vilken typ av hjälp som behövs i varje stund. Vänd dig därför gärna till frivilligorganisationerna för att höra om de är i behov av något.

Det är viktigt att komma ihåg att situationen kan ändras väldigt snabbt och att Lomma kommun i ett senare skede kan komma att välkomna gåvor om vi identifierar ett stort behov hos de flyktingar som kommer till vår kommun.

Exempel på hjälporganisationer där du kan stötta Ukraina:

Erikshjälpen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rädda Barnen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Radiohjälpen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Röda korset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

UNHCR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska kyrkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läkare utan gränser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

IM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv