Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Omsorg & hjälp, Uppleva & göra, Bygga bo & miljö, Kommun & politik, Övergripande

Med anledning av kriget i Ukraina

Ukrainska flaggan

Lomma kommun följer utvecklingen av situationen i Ukraina. Nationella myndigheter ansvarar för att bevaka händelseutvecklingen och kopplar in kommunen om det sker något som förväntas ha en direkt påverkan på kommunens verksamheter.

Utifrån det förändrade säkerhetsläget har kommunledningen tagit beslut om en kommunövergripande arbetsgrupp som ska förbereda kommunen inför en möjlig flyktingvåg relaterat till kriget i Ukraina. Det rör till exempel frågor kring boenden, skola, kompetensförsörjning, samverkan med ideella verksamheter, myndigheter och vård med mera.

Ledningsgruppen har dessutom tagit beslut om ett ökat fokus på omvärldsbevakning och organisatorisk beredskap relaterat till det förändrade säkerhetsläget i vår omvärld. Det arbetet leds av kommunens krisstab (förvaltningschefer, säkerhetschef och kommundirektör).

Vill du som privatperson stötta folket i Ukraina hänvisar vi i nuläget till frivillig- och hjälporganisationer. Kommunen kommer inom kort med information hur man som kommuninvånare kan hjälpa till mer lokalt, om det skulle komma flyktingar till Lomma kommun. 

Vad kan jag som privatperson göra? (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om oron för kriget

Både barn och vuxna kan känna oro inför det som händer just nu i Europa.

Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information och länkar från svenska myndigheter om vad vi vet just nu och om hur du kan hantera din oro.

Här hittar du råd för hur du som vårdnadshavare eller skolpersonal kan prata med barn om deras oro: Att prata med barn om oro för omvärldsläget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ utvecklingen på krisinformation.se

En viktig uppgift för oss alla är att vara uppmärksam på den information som vi får till oss och att inte sprida rykten eller felaktig information vidare. Sök därför information från trovärdiga källor. På Krisinformation.se finns samlad information från svenska myndigheter.

Kriget i Ukraina - Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Migrationsverket

Migrationsverket har samlat vanliga frågor och svar om vad som gäller för personer från Ukraina.

Situationen i Ukraina - Migrationsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skyddsrum

Om det råder höjd beredskap och du hör ett flyglarm ska du omedelbart bege dig till ett skyddsrum eller i nödfall ett annat skyddande utrymme.

Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast. Det innebär att vem som helst kan söka skydd i vilket skyddsrum som helst. Du går helt enkelt till det som ligger närmast eftersom det inte är säkert att du befinner dig hemma när du behöver söka skydd.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som har det övergripande ansvaret för skyddsrummen i Sverige. I länken nedan kan du klicka dig vidare till MSB:s skyddsrumskarta, för att se var ditt närmaste ligger. Här kan du också få svar på många av de vanligaste frågorna om skyddsrum.

MSB:s skyddsrumskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar om skyddsrum (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs även gärna tidigare nyhet: Frågor om skyddsrum

VMA

På måndag den 7 mars testas utomhussignalen Viktigt meddelande till allmänheten kl. 15.00. Den ska inte förväxlas med flyglarm. Den testas första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Testet avslutas kl. 15.05 med signalen faran över.

Läs mer om VMA - Viktigt meddelande till allmänheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv