Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Bygga bo & miljö, Kommun & politik

Frågor om skyddsrum

Ingång till skyddsrum

Med tanke på situation i Ukraina, kommer det en del frågor om skyddsrum till kommunen.

Skyddsrum är till för att ge befolkningen ett fysiskt skydd i krig. I Sverige finns drygt 65 000 skyddsrum med total cirka sju miljoner skyddsplatser. Dessa skyddsrum finns spridda i den vanliga bebyggelsen och används i fredstid av respektive fastighetsägare som helt vanliga lokaler.

Det är MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som har uppdraget att genom kontroller se till så att beståndet av skyddsrum vårdas och vidmakthålls på en sådan nivå att skyddsförmågan inte försämras.

Det är respektive fastighetsägare som har underhållsansvaret.

Vid höjd beredskap

Om skyddsrummen behöver användas i krig eller om regeringen meddelar höjd beredskap, ska skyddsrummen kunna ställas i ordning inom två dygn. Vid höjd beredskap kommer fastighetsägaren att tillse att skyddsrummet är i funktion och att det finns tillgång till skyddsrummen.

Om det råder höjd beredskap och du hör ett flyglarm ska du omedelbart bege dig till ett skyddsrum eller i nödfall ett annat skyddande utrymme.

Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast. Det innebär att vem som helst kan söka skydd i vilket skyddsrum som helst. Du går helt enkelt till det som ligger närmast eftersom det inte är säkert att du befinner dig hemma när du behöver söka skydd.

Var närmsta skyddsrum finns hittar du i länken "MSB:s skyddsrumskarta" nedan.

(Har du inte möjlighet att titta på kartan digitalt, kontakta kommunens kontaktcenter för en utskrift.)

OBS! Måndagen den 7 mars testas utomhussignalen Viktigt meddelande till allmänheten kl. 15.00. Den ska inte förväxlas med flyglarm. Den testas första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Testet avslutas kl. 15.05 med signalen faran över. Läs mer om VMA - Viktigt meddelande till allmänheten.

Läs mer

Skyddsrum – så funkar det - Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar om skyddsrum (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

MSB:s skyddsrumskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar kring jodtabletter - Strålsäkerhetsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv