Datum: | Nyheter: Uppleva & göra, Bygga bo & miljö

Första spadtaget för bättre badliv i Bjärred

Här tas det första spadtaget för den nya bryggan. Från vänster, Hans Eyrich, Föreningen i Bjerreds Saltsjöbad, Lennart Månsson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Mattias Persson, chef på Teknik- och fastighetsavdelningen och Ola Berglund, vd för VBA Syd AB.

Här tas det första spadtaget för den nya Långa bryggan. Från vänster: Hans Eyrich, ordförande i föreningen Bjerreds Saltsjöbad, Lennart Månsson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Mattias Persson, chef på Teknik- och fastighetsavdelningen samt Ola Berglund, vd för VBA Syd.

Bjärred var redan i början av 1900-talet en etablerad badort och stränderna attraherar både invånare och långväga gäster. Kustlivet finns i vårt DNA och nu tar vi det första spadtaget för det som ska bli den nya Långa bryggan och ersätta det mest kända landmärket i kommunen.

Intresset för att bada året runt har vuxit de senaste åren och den nya Långa Bryggan blir ett efterlängtat tillskott som ökar attraktionen för Lomma kommuns besöksmål. Vi är många som ser fram mot den nya Långa bryggan som ska ge oss glädje i många år framöver, säger Lennart Månsson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden på Lomma kommun.

Nu påbörjar kommunen byggnationen av en ny Långa bryggan som ska förbättra badlivet i Bjärred. Bryggan kommer att placeras strax söder om den nuvarande bryggan från 1991. Den byggs för att stå många år framöver med en beräknad livslängd på 30 år, med en konstruktion som på bästa sätt ska kunna möta framtida klimatförändringar och vattennivåhöjningar.

För att öka tillgängligheten för besökare ska bryggdäcket breddas i förhållande till tidigare konstruktion samt öppnas upp i en plattform halvvägs ut på bryggan med möjlighet till förvaring och sittplatser. Bryggan får också en större och mer välkomnande entré med trädäck och bänkar.

Den nya bryggans placering bredvid den befintliga bryggan möjliggör fortsatt tillgänglighet till kallbadhus och restaurang under byggtiden. Dock kan tillgängligheten i området och på bryggan vara något begränsad och kortare avstängningar kan ske.

Området ska rymma både byggtransporter och upplag av material tillsammans med badgäster och besökare. Delar av parkeringen i Bjärred Saltsjöbad kommer att vara avstängd och vi hoppas på allas förståelse och samarbete på plats för en säker miljö. Till sommaren kan det vara en god idé att lämna bilen hemma och i stället gå eller cykla till stranden, säger Carolina Ilestam, projektledare på Lomma kommun.

Den nya bryggan blir även ett lyft för kallbadhuset som ligger längst ut på bryggan.

Det är mycket glädjande att kommunen satsar på en ny brygga. Den blir ett lyft för både kallbadet och restaurangen. När bryggan är klar kan vi påbörja en utbyggnad av badanläggningen med större soldäck, omklädningsrum och bastu, säger Hans Eyrich, ordförande i Föreningen Bjerreds Saltsjöbad.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Mattias Persson

Navigera vidare

Arkiv