Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Omsorg & hjälp, Uppleva & göra

Är du förälder till en tonåring?

Ungdomar som tar en gruppbild med mobil

Även det här årets sommar blir lite annorlunda med tanke på corona. Många kommer att semestra hemma. Även om vaccinationerna pågår för fullt och smittalen ser ut att gå ner är det viktigt att vi fortsätter att följa de allmänna råden och håller fysiskt avstånd. Inför sommaren är det också viktigt att prata med barn och ungdomar om riskerna med alkohol och droger.

Varje sommar är det många ungdomar som provar alkohol och droger för första gången. I samarbete med Polisen vill vi därför uppmana föräldrar att prata med sina barn och ungdomar om riskerna med alkohol och droger i ett förebyggande syfte. Dialog kan förebygga att din ungdom råkar illa ut.

Ni föräldrar är extra viktiga den här sommaren. Gör gärna något tillsammans med era ungdomar. Prata med dem angående alkohol och droger. Är ni oroliga, kontakta socialförvaltningen eller Mariamottagning Mellersta Skåne. Vi är många som kan hjälpa till.

Tillsammans blir vi starkare

Vi ser att behovet är stort av vuxna ute på olika tider under sommaren. Nattvandrarna som finns i Lomma och Bjärred rör sig ute kvällar och nätter för ökad trygghet för både ungdomar och vuxna. Vill ni delta, ta kontakt. Nattvandring gör skillnad och det får gärna vara fler som vandrar.

Vill ni inte nattvandra så ta gärna en promenad på egen hand på olika platser i er omgivning. Närvaro av vuxna har oftast en positiv effekt. Fältgruppen, trygghetsvärdar och polis kommer att synas extra mycket i kommunen i sommar. Trygghetsvärdarnas arbetstid kommer dessutom att utökas till att innefatta även dagtid.

För att kunna lägga resurserna på rätt plats och tid, hör gärna av er till oss med iakttagelser eller observationer under era promenader. Tillsammans blir vi starkare!

Är du förälder till en tonåring?

Det är viktigt att du som förälder pratar med din tonåring inför sommaren. Detta gäller inte bara vikten av att hålla avstånd, utan även om riskerna med alkohol och droger. Dialog kan förebygga att din ungdom råkar illa ut.

  1. Diskutera. Prata med ditt barn om vad de ska göra, vilka de ska träffa och var. Berätta hur du ser på alkohol och tider.
  2. Ställ upp. Var tillgänglig och be ditt barn höra av sig om det skulle hända något. Hämta om det behövs. Håll kontakten under kvällen.
  3. Köp inte ut. Om du köper ut alkohol visar du att det är okej att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.
  4. Prata om langning. Berätta för äldre kompisar och syskon att du förväntar dig att de inte köper ut alkohol.

Mariamottagning Mellersta Skåne

Mariamottagningen erbjuder stöd och behandling för personer under 25 år som har problem med alkohol och droger. Även anhöriga kan få råd och stöd. Tel 046-17 40 99, Tunavägen 3 L (Sparta), Lund. Drop-in tisdagar kl 16-18. Läs mer på skane.se/mariailund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller lund.se/mariamottagning Länk till annan webbplats.

Behandlingsteamet

Behandlingsteamet är Lomma kommuns egen öppenvård och riktar sig till alla åldrar. Behandlingsteamet jobbar med olika former av samtalsbehandling.
Kontakta oss via Lomma kommun kontaktcenter, tel 040-641 10 00 på
vardagar, eller via e-post: behandlingsteamet@lomma.se

Om du råkar ut för akuta sociala problem under veckoslut eller helger kan du kontakta Sociala jouren Syd. Du når Sociala Jouren Syd via 112.

Mer stöd

För fler råd och tips, besök sidorna:

Viktiga telefonnummer och länkar

Kommunens trygghetsvärdar – på kvällar och nätter: Bil Söder 0733-41 10 18 och Bil Norr 0733-41 10 17

Tipsa Polisen via webben Länk till annan webbplats. eller 114 14. Vid akuta ärenden som pågående brott, ring 112 Länk till annan webbplats.

Fältgruppen: 0733-41 10 00, fredag och lördag, kl. 18.00-02.00

Nattvandrarna Bjärred Länk till annan webbplats.: 0739- 97 73 70

Nattvandrarna Lomma Länk till annan webbplats.: 0733- 41 11 12

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv