Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Bygga bo & miljö

Tack till alla som plockade skräp under förra veckans Skräpplockardagar

Anställda på Lomma kommun plockar skräp.

Under förra veckan pågick Skräpplockardagarna i Lomma kommun. Totalt deltog 3763 personer från förskolor, skolor och föreningar. I år fanns det även ett stort intresse hos allmänheten då flera privatpersoner deltog. Tjänstepersoner från Lomma kommun samlades en eftermiddag under Skräpplockardagarna för att gemensamt plocka skräp längs med hamninloppet bort mot T-bryggan i Lomma.

Det var väldigt mycket smått skräp i form av cigarettfimpar och snuskuddar slängt på marken när vi var ute och plockade. Detta skräp riskerar att via dagvattenbrunnarna åka rakt ut i närmsta vattendrag eller hav utan att passera något reningsverk, säger Jenny Dahlstrand som deltog i den gemensamma skräpplockningen för kommunanställda.

Vi blir fler som plockar skräp

Under förra årets Skräpplockardagar deltog 3120 personer i Lomma kommun. Detta år ökade antalet deltagare med nästan 650 personer, vilket är väldigt roligt. Det visar att frågan är aktuell och att det är många som vill vara med och göra skillnad.

Vi ser en ökning i alla kategorier och upplever att det finns ett stort intresse kring nedskräpning. Vi tror att om vi blir fler som plockar skräp, blir vi samtidigt fler som inte skräpar ner, säger Åsa Cornander på Lomma kommun.

Hon vill även passa på att rikta ett stort tack till alla som deltog i årets Skräpplockardagar.

Projekt kring nedskräpning

I Lomma kommun pågår sedan ett år tillbaka ett projekt för att minska nedskräpningen. Projektet går ut på att informera kring problematiken med skräp i naturen och nedbrytningstider på vanligt förekommande skräp i naturen, men även att skapa förutsättningar för att det ska vara lätt att göra rätt. Ett antal sopkärl har målats i en gul färg för att de ska synas bättre och andra har fått klistermärken med uppmuntrande budskap. Planen är att utöka antalet gula sopkärl och sätta upp permanenta skräpkuber i Bjärred, likt dem som finns i Lomma hamn

Utställning med tema nedskräpning

Under sommaren, från och med den 27 maj, kommer även utställningen ”Det påverkar inte mig” att finnas längs Sommargågatan i Lomma hamn och vid Långa Bryggan i Bjärred.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Åsa Cornander

Navigera vidare

Arkiv