Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg

Att tänka på vid hemkomst från utlandsresor

Illustration över virus

Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller för alla som är födda 2014 eller tidigare. Smittskydd Skåne är tydliga med att barn födda efter 2014 ska stanna hemma med övriga familjen, alltså inte vara i förskolan eller skolan om familjen varit på utlandsresa.

Detta innebär att nedanstående rekommendationer efter hemkomst från utlandsresagäller även gäller för barn och elever.

Om du åker utomlands inom EU rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du som reser in i Sverige:

  • Undviker nära kontakter i minst sju dagar
  • Testar dig för covid-19 vid inresan till Sverige och på dag fem efter ankomst

Mer om rekommendationerna kring återkomst från utlandsresa går att läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Rekommendationer för dig som stannar hemma eller reser i Sverige

Risken att få och sprida covid-19 ökar ju fler man träffar. Rekommendationerna som Folkhälsomyndigheten ger är att alla ska tänka på att begränsa antalet nya nära kontakter. Riskerna för smittspridning är högre vid längre vistelser inomhus, exempelvis vid delat boende. Dela därför inte boende eller umgås inomhus på nära håll med de utanför din närmaste krets.

Följ också de regionala rekommendationer som gäller på ditt resmål, t.ex. genom att läsa lokalnyheter eller den regionala smittskyddsläkarens webbsida. På webbplatsen Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns samlad information om rekommendationer i olika regioner.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Thomas Kvist

Navigera vidare

Arkiv