Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Omsorg & hjälp, Övergripande

Skärpta allmänna råd

Tio pepparkakshjärtan i bredd, 1177.se

Folkhälsomyndigheten har förtydligat vikten av att alla har ett gemensamt ansvar att stanna hemma vid symptom på covid-19.

När smittan nu är så pass spridd och nära behöver alla hjälpas åt att ta ansvar. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. 

Folkhälsomyndigheten presenterade den 14 december nya skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19:

"Du är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Du ska visa hänsyn till dina medmänniskor, vilket är särskilt viktigt i förhållande till personer i riskgrupper.

För att undvika spridning av covid-19 bör du:

  • stanna hemma vid symtom på covid-19,
  • tvätta händerna ofta och noggrant eller använda handdesinfektion, och
  • hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren."

Vi uppmanar alla till att följa dessa föreskrifter, inte minst om du väntar på svar på covid-19-test. Att lämna barnen på förskolan, skolan eller fritidshemmet ska till exempel undvikas om du tror att du som vårdnadshavare kan vara smittad av covid-19.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1177.se: Nationella skärpta råd ersätter Skånes lokala råd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv