Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Bygga bo & miljö

Tävlingen Resterkocken 2020 avgjord

Tävlingen Resterkocken 2020 är nu avgjord.

Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn - Resterkocken, är avslutad och idag avslöjas vinnarna. I år kom rekordmånga bidrag in - totalt 380 bidrag tävlade i Resterkocken 2020. 

Det är rekord med så många bidrag och recepten håller en hög nivå när det gäller kreativa lösningar på goda restrecept. I denna tävling är alla vinnare, för det viktiga är att lära sig ta vara på maten och bli mer medveten om matsvinn. Det är bra både för miljön och för plånboken, säger Ann Thorén, projektledare Sysav.

Resterkockens vinnare 2020

Resterkockens jury bestående av Sandra Mastio, Malin Broman och Erik Andersson har utsett årets vinnare, Elle Hoveman och Liv Altarac i klass 9C på Internationella Engelska Skolan i Lund. De vinner med sin resträtt ”Höst”.

På andra plats kom Elsa Bosrup och Alma Grunditz, Fäladsgården klass 5c i Lund, med sina ”Fetaostbollar”. Årets hjärtröst-vinnare som fick hela 1113 hjärtan, är Martin Larsson och Elis Viklund på Nyvångskolan 6b, Dalby med Elis minipizza.

Kolla in alla bidrag och låt dig inspireras på: www.resterkocken.se Länk till annan webbplats.

Så här gick tävlingen till

Utmaningen var att laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Tävlingen pågick mellan 1 oktober-1 december 2020. Barn och unga i grundskolan tävlade enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept.

Fakta om matsvinn

  • En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Om Resterkocken

Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR, NÅRAB, VIVAB och LSR samt Svenljunga och Kristianstad. Tävlingen Resterkocken återkommer hösten 2021.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Mattias Persson

Navigera vidare

Arkiv