Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Omsorg & hjälp, Övergripande

Vi följer myndigheternas rekommendationer – grundskolor och förskolor fortsatt öppna

pappersfigurer coronaviruset

Förskolor och grundskolor är fortsatt öppna under pandemin. Barn anses enligt Folkhälsomyndigheten inte vara drivande i pandemin och de negativa konsekvenserna av en stängning bedöms vara för stora.

I takt med att smittspridningen ökar, inför vissa kommuner hårdare restriktioner än vad Folkhälosmyndigheten rekommenderar. I Lomma kommun väljer vi att hela tiden följa vad Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Skåne och regeringen säger. Det är alltså inte aktuellt med några extra hårda restriktioner i Lomma kommun.

Vi följer myndigheternas rekommendationer och det skapar samtidigt en trygghet för alla berörda att veta hur vi tänker, säger Anders Åkesson, säkerhetschef som leder den kommuncentrala krisledningsstaben.

Framförallt förskolorna och skolorna har en del oroliga vårdnadshavare, som hört av sig när media skriver om extra hårda restriktioner i andra kommuner.

Det är inte aktuellt att göra avsteg från Folkhälsomyndighetens, Smittskydd Skånes och regeringens rekommendationer. Om förskolor eller grundskolor skulle stänga helt finns det barn som skulle vara i riskzon att fara illa av olika anledningar, säger Thomas Kvist, verksamhetschef för förskolorna i Lomma kommun.

Barn och elever är dessutom inga stora smittspridare, enligt Folkhälsomyndigheten. Den stora utmaningen är att säkerställa att alla som är fysiskt på plats är symtomfria, håller avstånd och tvättar händerna. Det kan enbart lösas genom att alla tar gemensamt ansvar för att följa de givna rekommendationerna.

Vi har förberedda planer inför ett förvärrat läge, om vi skulle hamna i läget då vi behöver besluta om stängning, säger Thomas Kvist.

Länkar

Läs mer om "Covid-19 hos barn och unga – en kunskapssammanställning" på Folkhälsomyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om "Förskolan är viktig under pandemin" på Folkhälsomyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Thomas Kvist

Navigera vidare

Arkiv