Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö, Trafik & resor, Bibliotek

Ny plantering på Hamntorget

Gudaträdet utanför biblioteket i Lomma ska plockas bort.

Under vecka 43 gräver vi bort det stora Gudaträdet som står på Hamntorget framför biblioteket, då växten är en invasiva främmande art. Med anledning av arbetet kommer planteringen att hägnas in.

På tisdag morgon den 20 oktober kommer planteringen på Hamntorget framför biblioteket att hägnas in med byggstaket. Det medför att cykelparkeringarna intill trädet tillfälligt försvinner. Om du parkerat din cykel där ber vi dig vänligen att flytta den senast kvällen innan, den 19 oktober.

I samband med att vi gräver bort Gudaträdet kommer vi att plantera ett körsbärsträd på platsen. Runt trädet kommer vi även att skapa en perennplantering med stenpartier där inspirationen är hämtad från havets färger och former. Kombinationen av växter ska även ge en lång blomningstid.

Fakta om Gudaträd

Gudaträd är nytt på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Det är ett parkträd som har planterats i stadsmiljö i många länder i Europa eftersom att de är toleranta mot torka och luftföroreningar.

Gudaträdet kan växa i miljöer där andra trädarter inte trivs. Dessvärre kan det även få fäste i jordar som finns i sprickor i asfalt, betong eller gamla husfasader och leda till att rötterna skadar hus, trottoarer och vägar.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Karolina Jensen

Navigera vidare

Arkiv