Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Bygga bo & miljö

Skoltävling för att minska matsvinnet

Skoltävling för att minska matsvinnet.

Den första oktober kör tävlingen Resterkocken igång för fjärde året i rad. Tävlingen syftar till att utbilda barn och ungdomar i grundskolan att minska matsvinnet. Tävlingen pågår till den 1 december.

Visste du att en familj på fyra personer slänger drygt 1 kilo mat per dag? Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. Resterkocken är en tävling för barn och unga i grundskolan, i södra och nordvästra Skåne, som syftar till att minska matsvinnet genom att släppa loss fantasin kring hur rester och varor med kort hållbar­het kan användas. Nu har du chansen att göra en insats och rädda resterna hemma i kylen – och samtidigt tävla om 10 000 kr eller 3 000 kr till klasskassan och presentkort från Matsmart.se.

Så här tävlar du

Det hela är enkelt. Laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en Resterkock!

Lektionsmaterial

Vill du engagera dina elever i Resterkocken och lära barnen om matsvinn, hushållsekonomi och hållbar matlagning finns färdigt lektionsupplägg för dig! Sysav har satt samman material för två lektionstillfällen som kan resultera i riktigt bra bidrag till skoltävlingen Resterkocken! Materialet tar upp matsvinn och hur detta kan undvikas på olika sätt. Här finns även diskussionsfrågor kring varför matsvinn uppstår. Hur ska man förvara livsmedel bäst och vad är det för skillnad på ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”.

Klicka här för att komma till lektionsmaterialet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Mattias Persson

Navigera vidare

Arkiv