Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Omsorg & hjälp

När kan mitt barn återgå till förskolan eller skolan?

Sjuka mjukisdjur. Foto: Myriam Zilles från Pixabay

Det har kommit nya direktiv från Folkhälsomyndigheten när det gäller återgång till förskola och skola för sjuka barn. Vi får många frågor just nu gällande dessa riktlinjer.

Lomma kommun följer noga Folkhälsomyndighetens rekommendationer under coronapandemin. Alla chefer har i uppdrag att organisera verksamheten så att den bedrivs på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Detta innebär att åtgärderna kan se lite olika ut, beroende på de lokala förutsättningarna, men målet är detsamma.

– Vi får många frågor, speciellt när det gäller hur Folkhälsomyndighetens riktlinjer ska tolkas utifrån våra verksamhetsperspektiv och en stor utmaning finns inom förskolan och grundskolan, där många barn och elever berörs, säger Thomas Kvist, verksamhetschef förskola.

När får barnet återgå till skolan?

Just nu är frågan om när ett barn ska komma tillbaka till förskolan eller grundskolan efter sjukdom aktuell. Vad är det som gäller?

– Barn kan gå tillbaka till förskolan eller grundskolan när hen varit friskt i minst två dygn. Barn kan enligt de senaste rekommendationerna komma tillbaka med lindriga symtom såsom lättare hosta och lite snuva, om det gått sju dagar sedan insjuknandet, säger Jeanette Brink, stf. medicinskt ansvarig sjuksköterska på Lomma kommun.

Men om barnet som är sjukt har testats och det är konstaterat att det inte handlar om covid-19?

– Om testet visar att barnet inte har covid-19 kan hen gå tillbaka till förskolan eller grundskolan när barnet känner sig friskt och piggt - samt är feberfri.

Och om testet visar positivt för covid-19?

– Då ska barnet vara hemma i minst sju dygn sedan första symtomen och dessutom vara feberfri i minst två dygn innan återgång till förskola eller grundskola.

Vad gäller om det finns någon i familjen hemma som har konstaterad covid-19?

– Barn och elever som har syskon eller andra familjemedlemmar som har konstaterad covid-19 är välkomna till förskolan eller grundskolan som vanligt, så länge de är symtomfria. Vårdnadshavare som är sjuka ska inte lämna eller hämta barn på förskola eller grundskola, poängterar Jeanette Brink.

Läs mer under Folkhälsomyndighetens Frågor och svar för barn och unga länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv