Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp

Daglig verksamhet ordnar digital bingo under pandemin

Bingobricka med nummer

Att umgås, träffa sina vänner och göra olika saker tillsammans är en viktig del av vardagen. När en pandemi kommer i vägen och tvingar människor till social distansering, hur gör man då för att upprätta sociala relationer och aktiviteter med andra?

På daglig verksamhet i Lomma kommun är syftet att skapa individuellt meningsfull sysselsättning för personer som är i behov av stöd utifrån LSS-lagen. Här erbjuds allt ifrån möjligheter att ses och baka tillsammans, snickra, få sinnesträning eller hitta på utflykter, tillsammans. Nu när den här våren inte varit sig lik, så har även daglig verksamhet fått göra saker på nya sätt och på avstånd från varandra. Lösningar har bland annat hittats med hjälp av de digitala.

– Vi har anpassat vår verksamhet på så sätt att de personer som valt att vara hemma ändå ska kunna delta i någon aktivitet på distans. Denna aktivitet har blivit bingo på fredag eftermiddag. Brickor har levererats ut till de berörda. Vi använder oss sedan utav Facetime, Teams och mobiltelefon för att spela. Bingo har vi alltid på storbildsskärm på Ljungen, så deltagarna vi ringer upp via Facetime och Teams också kan se, säger Mari Andersson på Ljungen daglig verksamhet.

Att ha en stående aktivitet varje vecka, som är coronasäker och samtidigt erbjuder social tillhörighet och gemenskap har varit en lyckad satsning.

– Det är roligt att vinna. Jag har nu 138 vinster, jag fick vinst fast jag spelade hemma. Det är bra att jag kan se mina kompisar på Ljungen och spela, säger en av deltagarna.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anette Björk

Navigera vidare

Arkiv