Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Övergripande

Lägesrapport för äldreboende och hemtjänst

Man på äldreboende

Många hör av sig till kommunens medarbetare och är oroliga över situationen kring smitta och coronaviruset. Region Skåne har startat upp mobila enheter som åker runt och testar boende på särskilda boende men inte i hemtjänsten.

Det är glädjande att framhålla att det idag inte finns någon konstaterad smitta i våra särskilda boende.

Kommunen följer de rekommendationer som ges av Smittskydd Skåne. Det innebär att vi har varierande grad av skyddsutrustning när vi möter vårdtagare. I de fall det inte finns misstanke om smitta hos vårdtagaren är vi precis som vanligt och när det finns en misstänkt smitta, av något slag, använder vi ytterligare skyddsutrustning. Detta gör vi för att skydda vårdtagarna som vi kommer att vårda efter den infekterade individen men också för att skydda medarbetarna.

Det behövs ingen skyddsutrustning för att skydda vårdtagarna från medarbetarna då regeringen hjälpt oss att säkerställa att de som är sjuka verkligen stannar hemma.

Regeringen införde besöksförbud på äldreboenden med start den 1 april och vi har glädjande nog hittills ingen konstaterad smitta på våra särskilda boenden. Under dagen levereras de surfplattor som vi har beställt för att underlätta kontakt med anhöriga. En surfplatta lämnas till varje avdelning på särskilt boende för kontakt via Face time. Dessa ska spritavtorkas mellan varje vårdtagare. Den tekniska lösningen kräver att även närstående har en iPhone eller iPAD.

Lomma kommun och Frösunda har ett mycket gott samarbete under pågående kris och vi gör allt vi kan för att tillsammans skydda alla våra äldre. Samtidigt behöver vi er hjälp för att skydda dem. Alla kan bidra genom att respektera de besöksförbud som finns, följa Folkhälsomyndighetens direktiv och hålla avstånd.

Lomma kommuns samlade information angående coronsviruset:

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Emma Pihl

Navigera vidare

Arkiv