Datum: | Nyheter: Övergripande, Äldreomsorg

Besöksförbud på äldreboenden

Äldreboendet Orion.

Äldreboendet Orion i Lomma.

Regeringen beslutade den 31 mars om besöksförbud på landets samtliga äldreboenden, för att förhindra smittspridningen av covid-19. Beslutet börjar gälla den 1 april.

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) presenterade den 31 mars en ny förordning som regeringen nu fattat beslut om i samtal med bland andra pensionärsorganisationer. Förordningen gäller besöksförbud på Sveriges samtliga äldreboenden från och med den 1 april.

I Lomma kommun införs besöksförbudet på de särskilda boendena Jonasgården i Bjärred och Vega, Orion och Strandängsgatan i Lomma. Förbudet gäller från och med den 1 april. Kommunen kommer att fortsätta göra oanmälda inspektioner på vårdboendena som drivs av Frösunda Omsorg. Kommunen har också beställt surfplattor med mobilabonnemang som kan användas för att de boende ska kunna hålla kontakt med sina anhöriga.

Undantag kan göras för besökande till personer i livets slutskede under förutsättning att den besökande är symptomfri.

Regeringen har sedan tidigare lämnat en skarp rekommendation mot att besöka äldreboenden. Nu inför regeringen en tydligare reglering för hela landet.

"De som bor på landets äldreboenden är de som i allra högst utsträckning behöver skyddas från viruset. Därför måste vi säkerställa att vi inte får smittspridning där", säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Förordningen om det tillfälliga besöksförbudet hittar du här: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Emma Pihl

Navigera vidare

Arkiv