Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Omsorg & hjälp, Övergripande

Information med anledning av coronaviruset

Folkhälsomyndigheten har höjt den allmänna smittspridningsrisken till mycket hög och uppmanar alla att undvika sociala kontakter om man har symptom på luftvägsinfektion, även milda.

 Folkhälsomyndigheten gick idag (2020-03-10) ut med följande information:

"Folkhälsomyndigheten ser tecken på samhällsspridning i Region Stockholm och i Västra Götalandsregionen. Allmän smittspridning i hela landet ser myndigheten inte, men risknivån höjs nu till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige.

Alla med symptom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Läget innebär att det är viktigt att var och en med symptom, även milda begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.

Särskilt viktigt är att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symptom på luftvägsinfektion. Anhöriga bör också undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara.

Riskbedömningen är gjord utifrån den nuvarande situationen i Sverige och världen. Den är inte en prognos inför framtiden utan en bedömning över läget just nu."

Allmänna råd för att undvika smitta

Tänk på att:

För att undvika att belasta 1177, ring det nationella informationsnumret 113 13, eller besök 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om du har frågor om covid-19.

Övrig information

Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Information in English

You can find information in English and frequently asked questions about covid-19 on:

The Public Health Agency of Sweden’s website Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. and

Official information on the new corona virus from "krisinformation.se" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv