Datum: | Nyheter: Uppleva & göra

Populärt att låna böcker i Lomma

Lomma bibliotek

Under 2019 lånades det ut 143 315 böcker och andra fysiska medier från Lomma bibliotek. Den högsta siffran någonsin här i Lomma.

Sedan det nya biblioteket öppnade i Lomma 2008 har utlåningen av böcker och andra fysiska medier ökat med 43 %. En jämförelse kan göras med hela landet där utlåningen av fysiska medier på Sveriges folkbibliotek totalt minskat från 68 miljoner 2010 till 56 miljoner 2018. Siffrorna är hämtade från Kungliga bibliotekets biblioteksstatistik.

– Biblioteken har blivit populära mötesplatser och varje dag man arbetar på Lomma och Bjärreds bibliotek får man uppskattande ord från biblioteksbesökare. Det är extra roligt att även bokutlåningen ökat på detta sätt när vi under samma period satsat mycket på kulturarrangemang och barnaktiviteter, säger bibliotekschef Göran Schmitz.

Även på Bjärreds bibliotek har utlåningen av fysiska medier ökat det senaste decenniet. Här lånades det under 2019 ut 105 628 böcker och andra fysiska medier. Det är en ökning med 6 % jämfört med år 2008. Dessa siffror är från bibliotekssystemet Mikromarc. Digitala lån som e-böcker och e-ljudböcker är inte inräknade.

Mest utlånade titlar på biblioteken under 2019 var Camilla Läckbergs ”En bur av guld” och Sven Nordqvists ”Pannkakstårtan”. Den mest reserverade boken just nu är Matilda Gustafssons ”Klubben”.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Göran Schmitz

Navigera vidare

Arkiv