Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Övergripande

Från kök till kök

Matservering

Från och med 2020 erbjuder Lomma kommun färdiga måltider som ett nytt måltidskoncept för hemtjänsten.

Det nya måltidskonceptet innebär att personer som är beviljade bistånd i hemmet med måltider kommer att få färdiga måltider levererade till hemmet. Rätterna värms och serveras av hemtjänstpersonal.

Kommunens beslut att gå över till färdiga måltider bygger på behovet av att öka kvaliteten och näringsriktigheten per portion. Biståndet ökar nu till minst fem måltider istället för tidigare tre till fyra lagade mål i veckan.

− Tidigare lagades maten i brukarens kök och då kunde vi inte garantera vare sig variationsrikedom eller den näringshalt som en äldre person har behov av, säger Emma Pihl, socialchef i Lomma kommun. Den lösning vi har beslutat oss för kommer att ge brukaren ett betydligt bredare utbud av näringsrika måltider att välja mellan till en rimlig kostnad per måltid.

Konceptet införs gradvis

Lanseringen av det nya måltidskonceptet med färdiga rätter kommer att ske i etapper. Första etappen startar i januari med fem testbrukare under tre veckor. I etapp två ska både nya brukare och de med gamla beslut som anmäler att de vill gå över till det nya systemet, få sin mat distribuerad till sin bostad. En tredje etapp sätts in när antalet brukare når en nivå som kommer att kräva en mer omfattande distributionsapparat, vilken planeras för redan nu.

− Att vi startar i liten skala, med bara några få ”testpiloter”, gör vi för att vi ska kunna göra snabba utvärderingar längs vägen och gå vidare till nästa etapp med rätt förutsättningar, förklarar Emma Pihl. För oss är det viktigt att skynda långsamt för att övergången ska kännas trygg. Vissa brukare behöver individuella anpassningar och då behöver både brukare och hemtjänstpersonal hinna med i ett lugnt tempo.

Brett utbud

Brukarna kommer att ha ett brett utbud av rätter att välja mellan, till huvudrätt kan man välja på 21 alternativ, varav sju är vegetariska. Dessutom finns ett flertal desserter att välja till.

Upphandlad leverantör är Fazer Food Services i Kävlinge. Maten lagas i Fazers kök i Kävlinge och kan levereras hem till beställaren dagen efter.

− Vi kommer i samband med lanseringen av det nya måltidssystemet att utbilda hemtjänstpersonalen i det nya tillvägagångsättet med till exempel beställningsförfarande, men även kunskap om kylkedja och uppvärmningsteknik, näringslära och måltidsupplevelse, berättar Emma Pihl.

− Näringsriktig kost är en friskfaktor och kan minska risken för till exempel fall och fallskador. Det känns därför extra bra att vårt nya måltipskoncept garanterar en hög näringshalt, kommenterar Susanne Borgelius, ordförande i socialnämnden.

testlunch för seniorer

Testlunch för seniorer på Havsblick i Lomma den 22 januari. Socialchef Emma Pihl serverar. Den 23 januari serveras en testlunch för inbjudna på Jonasgården i Bjärred.

Kick-off med provsmakning

Onsdagen den 22 januari ordnades en första testlunch för brukare, personal och media, samtidigt som de första testbrukarna fick sina måltider hemlevererade.

Besökarna fick bland annat lyssna på vad som är viktigt att tänka på när man blir äldre när det gäller att få i sig mer näringsriktig mat. Att äta ofta och mycket protein, minska nattfastan (max 11 timmar mellan kvällsmål och frukost), undvika viktnedgång, styrketräna (kom ihåg mellanmål före och efter) och hitta matvänner var några av råden.

Under lunchen gavs det tillfälle att provsmaka fyra olika huvudrätter och fyra desserter.

Kyckling i fransk senapssås, fiskgratäng med bladspenat, köttfärstårta med gräddsås och grönsakslasagne med ostsås stod på menyn, tillsammans med chokladcrème med ananas, peach melba, silverkaka med citroncrème och äppelsmulpaj med vaniljkesella som efterrättsalternativ.

Besökarna gav tummen upp och alla verkade ha olika favoriter.

− Det här är startskottet för något som vi har längtat efter länge och det känns bra i hjärtat att veta att maten är både god och näringsrik, säger Susanne Borgelius, ordförande i socialnämnden.

Se filmen om konceptet Från kök till kök Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folder Från kök till kök Pdf, 440.3 kB, öppnas i nytt fönster..pdf

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Emma Pihl

Navigera vidare

Arkiv