Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Bygga bo & miljö

Resterkocken 2019 avgjord

Vinnarbidrag Resterkocken

Tävlingen Resterkocken är nu avgjord och nu avslöjas vinnarna! Morotsskal blev chips, gamla clementiner lemonad och utgångna varor från den lokala affären blev trerättersmiddag. Vi säger extra grattis till Rutsborgskolan i Bjärred som fick ett hedersomnämnanden för receptet Skalchips.

Resterkocken är en tävling för barn och unga i årskurs 4–9, i södra och nordvästra Skåne, som syftar till att minska matsvinnet genom att släppa loss fantasin kring hur rester och varor med kort hållbar­het kan användas. Förutom att göra en insats och rädda matresterna hemma, tävlar eleverna om 3 000 kr till klasskassan.

Totalt kom det in 167 bidrag till tävlingen, som pågick under hösten. Många tävlande har tänkt till kring hållbarhet, hur man avgör hur gammal en matvara är och hur man mest klimatsmart kan använda sina matrester.

Malin Broman, matkreatör, har utsett årets vinnare, klass 7, Skanörs skola, med motiveringen:

– De har inte bara lagat en härlig måltid, de har också involverat butiker och förstått hur man kan förhindra matsvinn redan i butiken. De delar med sig av hur man ska tänka och inte vara rädd för bäst-före-datum. Att de förädlat bland annat bröd och frukt till nya godare rätter ser jag som extra bra då det är några av de råvaror som vi slänger mest av. Med sin kunskap, entusiasm och glädje är de fantastiska Resterkockar.

Chips och snacks gav extra omnämnande

Ett extra omnämnande vill Malin Broman ge till Wilma Sonesson och Lova Rönnmar, Rutsborgskolan 9A/C, Bjärred, med receptet Skalchips samt Julia Karev, Uppåkraskolan 5m, Hjärup, med Ostsnacks.

– Att göra något riktigt gott och lättillgängligt som snacks av skal och gammal ost är superbra och gott. Här använder de tävlande sig av ett klassiskt mattrick nämligen att göra något man känner till och tycker är gott – chips och snacks – av rester som man annars slänger. Smart! Dessutom är det svinn som det blir stora mängder av som vi istället äter och njuter av.

Nytt för i år var att det gick att samla in hjärtröster till sitt bidrag. Med hela 2 435 röster vann 6 rätters à la Lindängen hjärtröst-tävlingen. Lindängeskolan klass 9, Malmö, vinner ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr).

Kolla in alla bidrag och låt dig inspireras på: www.resterkocken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om Resterkocken

Tävlingen Resterkocken har som mål att minska matsvinnet i hushållen och är ett initiativ av Sysav, NSR, LSR och Nårab med ägarkommuner samt Kungsbacka, Svenljunga och Kristianstad kommun.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Eva Jansson

Navigera vidare

Arkiv