Datum: | Nyheter: Uppleva & göra

Historiska upplevelser med VR-glasögon

Dansrotundan i Lomma

Med hjälp av VR-teknik ska en danskväll på Dansrotundan från 1950-talet återskapas.

En danskväll från 1950-talet på Dansrotundan. Eller badlivet vid Lomma Saltsjöbad på 1910-talet. Snart kan du få uppleva miljöerna igen med hjälp av modern VR-teknik.

Lomma kommun har tillsammans med Svedala kommun fått ett kommunsamverkande bidrag från Region Skåne till en satsning på att skapa historiska miljöer med VR-teknik.

– Vi vill gärna vara med och sprida lokalhistoria och det här är en jätterolig möjlighet att skapa upplevelser av gamla tider med hjälp av ny teknik, säger bibliotekschef Göran Schmitz.

Bidraget är på 300 000 kronor och en entreprenör som har den moderna VR-tekniken kommer att hyras in för uppdraget. Tre idéer till historiska miljöer att skapa finns redan. En danskväll från 1950-talet på Dansrotundan, badlivet vid Lomma Saltjöbad på 1910-talet och arbetsmiljön på ett av våra tegelbruk på 1940-talet. För att ge en autentisk upplevelse används fysiska föremål, kläder och byggnader som representerar respektive tidsepok.

 

Klart hösten 2020

Arbetet med att skapa VR-miljöerna är planerat till sommaren 2020. Förhoppningen är att allmänheten ska kunna ta del av upplevelserna nästa höst.

– Vi kommer att erbjuda allmänheten att testa upplevelserna vid olika tillfällen. Det kan vara på våra bibliotek, på våra träffpunkter eller kanske på torget. Vi har ambitionen att utöka vår pop-up-verksamhet och synas på fler platser än biblioteken framöver, säger Göran Schmitz.

Lomma bibliotek stöttar sedan tidigare de ideella krafterna bakom sajten Lommaminnen.se, där berättelser och foton om livet förr finns samlade. Förhoppningen med VR-projektet är också att kunna engagera de lokala föreningarna.

– Vi kommer att kontakta de föreningar som jobbar med lokalhistoria och vi hoppas att de också tycker det är roligt att vara med på det här, säger Göran Schmitz.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Göran Schmitz

Navigera vidare

Arkiv