Datum: | Nyheter: Uppleva & göra

Nu ska utsläppen från konstgräsplanerna minska

Konstgräs på Borgeby IP

Lomma kommun har fått ett bidrag från Naturvårdsverket på närmare 1 miljon kronor. Bidraget ska gå till investeringar som ska bidra till att minska utsläppen av mikroplasterna från konstgräsplanerna.

I Lomma kommun finns fyra konstgräsplaner – två på Borgeby IP och två på Lomma IP – som har granulat i sig. Granulat är den näst största källan till mikroplaster som i sin tur orsakar stora skador på djurlivet när det sprids till våra vattendrag.

Nu har Lomma kommun fått 999 000 kronor i statligt bidrag från Naturvårdsverket som ska gå till investeringar i teknik eller andra åtgärder för att minska spridningen av granulat från planerna. Bland annat ska det byggas granulatfällor, borststationer och sarger runt planerna. Kultur- och fritidschefen Michael Tsiparis ser stor nytta med bidraget.

– Vi bryr oss väldigt mycket om miljön och det är viktigt att vi minskar miljöpåverkan från våra planer, säger han.

Satsningen drar igång direkt och bidraget kan användas året ut.

Plast är ett mycket mångsidigt material som används dagligen i vårt samhälle. Tyvärr står plasten också för en hel del negativ miljöpåverkan. När plasten bryts ner blir den till mindre och mindre bitar. Till slut blir den mikroplast, det vill säga plastbitar som är mindre än 5 mm. Dessa bitar sprids i naturen och hamnar till slut i hav och vattendrag.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Michael Tsiparis

Navigera vidare

Arkiv