Datum: | Nyheter: Övergripande

Andelen resor med bil minskar

Förälder och barn med cyklar

Vi åker mer kollektivt samtidigt som bilresandet minskar. Det visar Region Skånes stora resvaneundersökning för 2018 som publicerades nyligen.

Förra resvaneundersökningen gjordes 2013. I Lomma kommun syns den största förändringen sedan dess för resor under 1 km. Där har andelen som tar sig fram med bil minskat från 45 % till 29 % samtidigt som andelen som cyklar ökat från 23 % till 37 %.

För längre resor är det fortsatt populärast att ta sig fram med bil. Samtidigt har kollektivtrafiken tagit en större andel och även cykel har gjort sitt intrång. Bilinnehavet är fortfarande stort i Lomma kommun. 10 % av hushållen har tre bilar eller fler och 45 % har två bilar.

Drygt 38 000 personer deltog i Region Skånes undersökning som gäller alla 33 skånska kommuner och över 72 000 resor registrerades. I Lomma kommun har drygt 1 500 invånare blivit tillfrågade att berätta om hur de rest en viss dag.

Undersökningen är den tredje som gjorts om resvanorna i Skåne. De två tidigare genomfördes 2007 och 2013. Bakom undersökningen står Region Skåne, Skånes kommuner och Trafikverket.

Hela undersökningen finns på Region Skånes sida ”Utveckling Skåne”. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Karolina Jensen

Navigera vidare

Arkiv