Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg

Nytt sätt att jämföra skolkommunerna

Pennor i burk

Lomma kommun hamnar på plats 127 av 290 när Lärarnas Riksförbund jämför kommunerna efter hur väl de lyckas med grundskolan utifrån sina förutsättningar. Som grund för undersökningen jämförs elevresultat, lärarlöner, lärarbehörighet och undervisningskostnader.

Lärarnas Riksförbund presenterar varje år sin jämförelse mellan landets skolkommuner. Med årets version presenterar de ett nytt sätt att jämföra kommunerna, där hänsyn i större grad tas till kommunernas förutsättningar. Undersökningen bygger på fyra delmodeller – undervisningskostnad per elev, lärarlöner, lärarbehörighet och elevresultat.

Lärarnas Riksförbund gör inga anspråk på att detta är den ultimata modellen för att jämföra kommunerna som skol­huvudmän, jämförelsen ska framför allt ses som ett inlägg i debatten om rankningar. Lomma kommuns placering med det nya sättet att räkna blir 127 av 290 kommuner, att jämföra med plats 21 i Lärarförbundets ranking ”Bästa skolkommun”.

– Vi är nyfikna på alla sätt att räkna kring hur vi som kommun sköter vårt utbildningsuppdrag. Det finns delar i den här rankingen som vi kommer att titta närmare på. Samtidigt jobbar vi hela tiden mot vårt huvudmål, att samtliga elever (100 procent) ska bli behöriga till gymnasiet, säger Martin Persson, förvaltningschef.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Martin Persson

Navigera vidare

Arkiv