Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp

Så ska måltiden och måltidsupplevelsen inom äldreomsorgen förbättras

Under 2018 har Lomma kommun genomfört en utredning kring kost- och måltidssituationen inom äldreomsorgen. Resultatet visar på en ojämn kvalitet och att matsituationen – den fysiska miljön när man äter – kan se väldigt olika ut. Beslut är nu tagna för att förbättra detta.

För de flesta av oss handlar mat om så mycket mer än att bara äta för att överleva. Måltiderna är fasta hållpunkter för dagen, man ska kunna se fram emot måltiden, både smak och måltidsupplevelsen i stort. Maten ska vara näringsrik, välsmakande och serveras i en trevlig miljö.

– Vi vet att måltiderna inom äldreomsorgen får kritik. På våra särskilda boende är man rätt så nöjd med själva maten, men inte med måltidsupplevelsen som helhet. Inom hemtjänsten görs inga nationella mätningar, men vi vet att många brukare inte är nöjda med den mat som erbjuds. Samtidigt är det viktigt att betona att alla inte är missnöjda, säger Susanne Borgelius, socialnämndens ordförande.

I höstas tillsattes projektledare Pernilla Hedin för att utreda hur kost och måltidsupplevelse kan förbättras inom äldreomsorgen.

– Utredningen visade att kvaliteten varierade stort, delvis beroende på de kunskaper som personalen har kring bland annat måltidernas sammansättning och att äldre kan behöva äta ofta, men mindre portioner. Måltiderna är viktiga för en äldres välbefinnande. Det gäller att personen får i sig både energi och protein, förklarar Pernilla Hedin, projektledare Lomma kommun.

I rapporten framkommer att brukarna tycker att maten och måltiderna är viktiga eller till och med mycket viktiga, både som ett avbrott i dagen men även ur näringssynpunkt. Majoriteten tycker att maten för det mesta smakar gott, men när det framförs kritik så är det på matens smak, temperatur, variation och/eller kvalitet. Inom ordinärt boende (hemtjänst) uppger många att de inte får det måltidsstöd de är beviljade och att personalen inte har tillräckligt med tid för att hinna tillaga någon mat.

Beslut om förbättringsåtgärder

Socialnämnden har idag beslutat att förvaltningen tillsammans med kostenheten ska hitta en lösning för hur brukare inom hemtjänsten ska kunna få varm, nylagad mat hemlevererad varje dag.

Nämnden har även tagit beslut om förbättringar av måltidsupplevelserna på de särskilda boendena, bland annat genom att erbjuda större valfrihet vid måltiderna och införa måltidsvärdar.

Läs hela rapporten om kostprojektet här Pdf, 375 kB, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Lennart Eriksson

Navigera vidare

Arkiv