Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö, Trafik & resor

Nu börjar Lommabanan byggas

Tågräls

Nu inleder Trafikverket byggarbetet för att det ska vara möjligt att åka tåg på Lommabanan. I veckan påbörjas arbetet i Furulund, för att fortsätta i Lomma till våren. I december 2020 öppnar Lommabanan för persontåg.

– Det känns väldigt bra att vi nu är framme vid byggstarten av Lommabanan. Vi har jobbat länge med ett förberedande arbete och pusselbitarna har fallit på plats efter hand. Nu börjar vi själva byggskedet där vi kommer jobba intensivt för trafikstart i december 2020, säger Olof Fredholm, projektledare på Trafikverket.

Vad händer under byggskedet?

Ombyggnaden av Lommabanan kommer ske i olika steg. NRC Group, entreprenören som bygger, inleder arbetet i Furulund i början av december. Där ska det byggas en plattform till en ny station och två nya gång- och cykeltunnlar under järnvägen. Därefter byggs stationen i Lomma under våren 2019. För att persontrafik ska kunna köra på banan behöver även ett nytt mötesspår byggas, det görs i Stävie under sommaren 2020.

Tidsvinster och hållbart resande

Om två år när Lommabanan öppnar för persontrafik kan Furulundsborna ta sig till Malmö på cirka 17 minuter. För Lommaborna kommer resan till Malmö ta cirka 7 minuter.

– Det finns stora vinster med persontåg på Lommabanan, dels för alla pendlare som sparar tid och dels för vår miljö som mår bättre när vi kan resa mer hållbart, säger Olof Fredholm, projektledare på Trafikverket.

Lommabanan främjar också infrastrukturen då det blir mindre trängsel på våra vägar när fler åker tåg istället för bil.

trafikverket.se/lommabanan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du följa Trafikverkets arbete med Lommabanan.

Fakta

Lommabanan är en 19 kilometer lång enkelspårig sträcka som löper från Kävlinge genom Furulund, Flädie, Lomma och slutligen Arlöv där spåren går in på södra stambanan. Sträckan är en del av godsstråket genom Skåne, som går mellan Ängelholm och Trelleborg.

Läs mer om Lommabanan här

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Tommy Samuelsson

Navigera vidare

Arkiv