Lomma kommun

E-tjänster

Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Datum: 2018-11-08 08:14 | Nyheter: Utbildning & barnomsorg

Lomma kommun på plats 21 på skolranking

Pennor på skola

Lomma kommun hamnar på plats 21 i undersökningen ”Bästa skolkommun”, enligt Lärarförbundets sätt att räkna.
– Vi är glada över att vi hamnar högt när det gäller kriterierna som handlar om elevernas kunskapsresultat och behörigheten till högskolan, men inte helt nöjda förrän alla elever lyckas i grundskolan, säger Martin Persson, förvaltningschef.

Bästa skolkommun presenteras av Lärarförbundet varje år sedan 2002. Rankingen utgår från 13 kriterier som ger ett samlat resultat och en placering bland landets 290 kommuner. Kriterierna handlar bland annat om niornas betyg, andel barn i förskolan, lärarlöner och resurser till undervisningen. Förra årets placering för Lomma kommun var 10, att jämföra med årets 21.
– Vi har nått ett gott resultat inom kriterierna lärarnas behörighet och löner. Det är genom att fortsätta arbeta tillsammans som vi når målet att alla elever ska lyckas i Lomma kommuns grundskolor, säger Martin Persson.

Barn- och utbildningsnämnden har bland annat satt upp målet att alla elever i grundskolan ska bli behöriga till gymnasieskolan.
– Vi har ännu inte nått dit, men det ska vi göra genom att arbeta tillsammans, pedagoger, skolledare, politiker och vårdnadshavare, säger Martin Persson.

Ett område där Lomma kommun hamnar lågt på rankingen är kriteriet friska lärare. Här mäts hur stor andel lärare som var tjänstlediga på grund av sjukdom under november månad 2017, helt eller delvis 30 dagar eller mer. Siffrorna gäller bara pedagoger som är medlemmar i Lärarförbundet.
– Vi tar den låga rankingen när det gäller detta på största allvar. Vi har tagit fram tydliga arbetsmiljömål som syftar till att minska stress och arbetsbelastning för våra medarbetare och därmed förebygga sjukskrivningar. Samtidigt är vi medvetna om att det här sättet att mäta sjukskrivningar ger stora variationer från år till år, säger Martin Persson.

Här finns rankingen:länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Martin Persson