Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp

Boendekoordinator på plats

Boendekoordinator Robert Persson

Att hitta en bostad till nyanlända under etableringstiden har blivit en utmaning för många svenska kommuner. Sedan den 1 september jobbar därför Robert Persson som boendekoordinator i Lomma kommun.

Sveriges kommuner är sedan 2016 skyldiga att ta emot och ordna boende till nyanlända enligt bosättningslagen (2016:38) Länk till annan webbplats.. Kvoterna räknas ut av Migrationsverket och i år handlar det om 89 nyanlända för Lomma kommun, både familjer och ensamkommande. Nästa år är det 61 individer som kommunen ska ta emot.

Boendet ska fungera som en tillfällig bostad under högst två år på väg till en mer permanent lösning, helst kontinuerligt med ett förstahandskontrakt. Boendekoordinatorn Robert Perssons uppdrag handlar därför mycket om att stötta de nyanlända.
– En stor del i min roll är att träffa hyresgästerna kontinuerligt. Vi arbetar enligt Lommamodellen med motivation, information, nätverk och kartläggning för att ge dem verktyg att hitta en permanent boendelösning. Vi jobbar mycket med motivationen och kommunen förmedlar också kontakt mellan nyanlända och de som är intresserade av att vara vänfamilj, säger Robert Persson.

Bostäderna hyrs ut till de nyanlända som betalar hyra. Därför är det viktigt att hitta bostäder som de har råd med, då de flesta har etableringsersättning. Ett uppdrag som är en stor utmaning i Lomma kommun eftersom det inte finns något kommunalt bostadsbolag och relativt få hyresrätter. Robert Perssons tjänst som boendekoordinator har skapats mot den bakgrunden.

– Vi gör detta för att bättre kartlägga vad som finns tillgängligt och vilket behov som finns. Jag kompletterar vårt nätverk av fastighetsägare och privata hyresvärdar och jag skapar långsiktiga lösningar både för kommun, nyinflyttade och boendeförsörjning.

Robert Persson vill gärna komma i kontakt med fler hyresvärdar som vill vara med i nätverket. De nyanlända hyr lägenheter eller mindre hus och Lomma kommun har även köpt Borgeby Gårdshotell för att använda som boende framöver.

– Här får vi boende till många för en betydligt bättre kostnad än de hotellösningar som finns att tillgå och som vi eftersträvar att undvika idag. Dessutom befinner de sig i kommunen och kan påbörja sin etablering. Vi har även andra nya boenden på gång i form av lägenheter, säger Robert Persson.

Tjänsten som boendekoordinator är inte Robert Persson första i kommunen. Han har tidigare jobbat som integrationshandledare på HBV-hem och på enheten för boende och etablering.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Felicia Mellgren

Navigera vidare

Arkiv