Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg

80% av eleverna är nöjda med maten

Senaste elevenkäten visar på hög nöjdhet vad gäller maten i grundskolan.

I Lomma kommun arbetar vi för att väcka barnens nyfikenhet för matintryck och ge dem sunda matvanor för livet. Maten som serveras ska vara god och skapa en grund för sunda framtida matvanor. I förskolan och grundskolan äter personalen tillsammans med barnen och eleverna. Det kallas pedagogiska måltider, som är viktiga lärsituationer. Kostenheten lyssnar, via pedagogerna och så kallade matråd, till barnens idéer om maten och måltidsmiljön och förändrar i mån av möjlighet efter önskemålen.

Enligt Ann Ellis, kommunens kostchef, är det viktigt med svenskt kött, vegetariska alternativ och lokala råvaror. Likaså salladsbuffé efter säsong.

– Jag har ett fantastiskt roligt och viktigt arbete, säger Ann Ellis.

I Lomma kommun finns politisk vilja att erbjuda ekologiskt enligt nationella riktlinjer. De nationella riktlinjerna säger att man bör eftersträva minst 25 % ekologiska råvaror och det målet gäller även för Lomma kommun. I dagsläget har vi 26% ekologiska råvaror. Att välja rätt och hållbart är utmanande. Inte minst transportaspekten är viktig när det kommer till att göra rätt val av råvaror. Köttet är alltid svenskt och när det är möjligt väljs alltid lokala råvaror, dessutom efter säsong.

En av de bästa sakerna är att vi har tillagningskök på varje grundskola och på många förskolor.

– Det gör att matsvinnet minskar markant, säger Ann Ellis.

Följ Lomma kommuns skolmat på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Ann Ellis

Navigera vidare

Arkiv