Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö, Trafik & resor

Velometer mäter cykelsatsningar

Cyklist på landsbygden

Lomma kommun är tredje bästa cykelkommun bland små kommuner i Cykelfrämjandets mätning Kommunvelometern.

Sedan 2010 jämför Cykelfrämjandet kommuners satsningar på att öka cykling och att göra cykling säkrare och mer attraktivt. I granskningen Kommunvelometern jämförs kommuner i tre olika storlekskategorier; stora kommuner (fler än 100 000 invånare), mellanstora (50 000-100 000 invånare) och små kommuner (upp till 50 000 invånare).

Det är i kategorin små kommuner som Lomma placerar sig på tredje plats efter Sundbyberg och Danderyd.

– Vi har gjort stora framsteg sedan senaste mätningen 2013. Våra poäng har ökat från 26,5 till 43 totalt och med våra 106 kilometer cykelväg i kommunen hamnar vi bäst i klassen avseende meter cykelväg/invånare (4,4 meter att jämföra med medelvärdet 2,2), berättar Mattias Persson, teknisk chef, och fortsätter:

– Andra bidragande orsaker kan vara nya cykelvägar och förbättrad skyltning. Kommunens deltagande i Trafikantveckan i höstas och inköpta elcyklar, som används både för utlåning till kommuninvånare och för medarbetare inom tjänsten, är andra positiva faktorer som medverkar till att vår kommun visar ökat fokus för att främja cykling.

– De största vinnarna är invånarna i dessa kommuner. Detta kommer på sikt öka framkomligheten, minska utsläppen och förbättra folkhälsan för många personer, säger Lars Strömgren,ordförande i Cykelfrämjandet i ett pressmeddelande.

Mer om Kommunvelometern

Cykelfrämjandet (CF) är en intresseorganisation för cyklister i Sverige. Sedan 2010 genomförs en granskning och jämförelse av kommuners arbete med cykelfrågor: Kommunvelometern. Kommunerna jämförs i tre olika storlekskategorier. I årets undersökning deltog rekordmånga kommuner, 53 stycken.

I år hamnar Uppsala i topp i kategorin stora kommunerna. Linköping och Lund delar andraplatsen.

I kategorin mellanstora kommuner rankas Karlstad och Luleå högst, följda av Sollentuna och Växjö. Sundbyberg är den kommun som skiner starkast bland små kommuner, följt av Danderyd och Lomma.

Läs mer på cykelframjandet.se Länk till annan webbplats.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Karolina Jensen

Navigera vidare

Arkiv