Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Omsorg & hjälp

Köp inte ut alkohol till tonåringar

I samband med skolavslutning är ”tjat” eller påtryckningar om hjälp att köpa ut alkohol inte helt ovanligt. Ibland kan det vara svårt att som förälder, äldre syskon eller äldre kompis veta hur du ska stå emot, att säga ja kan kännas roligare än att säga nej. Men i det här fallet är ett ja inte så bra.

Som förälder, syskon eller kompis vill du förmodligen bara väl, visa tillit eller så tror du att genom att du köper ut alkohol, så förhindrar du att alkoholen köps från illegala säljare. Tyvärr blir effekten sällan så som du tänkt dig.

Tonåringar tycker själv det är fel

Många tonåringar tycker att föräldrar som köper ut till sina barn gör fel. Förmodligen tjatar tonåringar ibland för att se var gränsen går, men det behöver inte betyda att de vill att du ska ge med dig. Istället kan de börja tvivla på vad du menar när du både varnar och ändå köper ut. Att sätta upp regler och hålla sig till dem är ett sätt att visa omtanke. Att släppa på reglerna kan tolkas som att du inte bryr dig.

Det är olagligt

Det är förbjudet att sälja alkohol till personer under 20 år, såvida personen inte blir serverad på restaurang eller köper folköl där 18-årsgräns gäller. Den som köper ut alkohol kan straffas med böter eller fängelse. Det är personen som förser minderåriga med alkohol som begår brottet, inte den som tar emot den.

Det är ingen garanti för att inte dricka mer – tvärtom

Kanske tänker du att du har bättre koll på vad ungdomarna dricker om du köper ut? Att det är bättre med några cider än en flaska sprit? Oftast handlar tonåringars drickande om att berusa sig och den som får ett par öl hemifrån kommer sannolikt inte att nöja sig med det. Istället kan den alkohol du ger bli en bonus till det som ändå planeras att dricka. Det finns inga tecken på att ungdomar undviker att kontakta till exempel langare för att de redan fått några öl hemifrån.

Alla andra får inte

En vanlig uppfattning hos unga människor är att alla andra får göra saker eller gör saker som hen själv inte får. I verkligheten har de allra flesta unga samma diskussioner med sina föräldrar, och alla föräldrar är lika ängsliga över att deras barn ska hamna utanför. För att undvika detta, prata med andra föräldrar i klassen eller bland kompisarna för att gemensamt komma överens om vad som gäller.

Mer stöd

För fler råd och tips på hur du ska hantera frågan om att köpa ut alkohol – se Tänkom.nu Länk till annan webbplats. och Tonårsparlören.se Länk till annan webbplats..

”Schyssta föräldrar köper inte ut”

För att stärka föräldrars motståndskraft samarbetar Länsstyrelsen Skåne och Klippan, Kristianstad, Bromölla, Lomma, Ystad, Landskrona, Sjöbo, Hässleholm, Tomelilla, Ängelholm och Skurup med en antilangningsinsats. Inför skolavslutningen får 5 000 cyklar ett sadelskydd med texten ”Schyssta föräldrar köper inte ut”.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Navigera vidare

Arkiv