Lomma kommun

E-tjänster

Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Datum: 2018-03-27 14:09 | Nyheter: Uppleva & göra

Dags att anmäla sig till UKM-festivalen!

Bild från UKM Lomma 2017.

Snart är det dags för UKM Lomma, festivalen för ungdomar som håller på med kultur och vill möta en publik, kanske för första gången. För att vara med i UKM ska man vara mellan 13 och 20 år. Man kan delta med antingen scenkonst eller som utställare.

Många deltagare i UKM-festivalen återkommer från år till år. Li Björner har varit med sex gånger och både spelat musik, dansat och ställt ut konst. Hon är också en av de unga arrangörer som är med och planerar festivalen. Nu går hon i trean på estetiska programmet på Spyken.

- Man lär sig väldigt mycket av att vara med i UKM, menar Li, varje gång jag har varit med har jag utvecklats.

Femtonåriga Ebba Källström från Lomma är med och arrangerar UKM-festivalen för andra gången.

- Jag är intresserad av arrangörskap och vill lära mig mer på det området. Och så kommer jag att vara en av konferenciererna.

Festivalen erbjuder en plattform där ungdomar får tillfälle att presentera sin konst med professionella förutsättningar. Fokus är konstnärlig utveckling. Alla som ska uppträda får möjlighet att träffa en scen-coach för att få feedback på sitt nummer. Och alla deltagare får ett skriftligt omdöme om sin insats av omdömesgruppen som består av professionella kulturarbetare.

- Man får väldigt mycket nya influenser från andra och man känner sig inspirerad, säger Bjärredstjejen Sara Masri, som studerar musik på Lars Erik Larssongymnasiet i Lund. Det är ingen tävling, ingen prestige att vara lika bra som alla andra. Alla är på sin nivå i sitt kulturutövande.

Den sociala aspekten är också en viktig del av UKM. Det är kul att träffa andra i samma ålder som håller på med musik och konst. Festivalen innehåller också ett par olika workshops där man tillsammans får prova på nya konstnärliga aktiviteter.

UKM Lomma går av stapeln lördag 14 april på Bjärehovskolan i Bjärred. Dagen avslutas kl 18.00 med scenshow och konstvernissage för kompisar och familjer. Anmälan är öppen till och med den 3 april och görs på ukm.se.

Nytt för i år är att Lomma kommun även kommer stå värd för den regionala UKM-festivalen som kommer att hållas helgen 12-13 maj. Då samlas omkring hundra ungdomar från åtta kommuner i Lomma.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Annica Widmark